استاندارد ویژگی ها و روش آزمون فروسپس های دندانپزشکی ( قسمت اول ) ISIRI 4661
پیشگفتار
استاندارد ویژگی ها و روش آزمون داویه های دندانپزشکی ( قسمت اول ) که به وسیله کمیسیون فنی مهندسی پزشکی تهیه و تدوین شده و در بیست و ششمین کمیته ملی استاندارد صنایع مهندسی پزشکی مورخ 1377 / 5 / 12 مورد تائید قرار گرفته و اینک به استناد ماده یک قانون مواد الحاقی به قانون تأسيس مؤسسه استاندارد و تحقیقاتی صنعتی ایران مصوب آذر ماه 1349 به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع و علوم , استانداردهای ایران در مواقع لزوم مورد تجدید نظر قرار خواهد گرفت و هر گونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل استاندارد برسد در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه واقع خواهد شد . بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدید نظر آنها استفاده نمود. | در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه حتيالمقدور بین این استاندارد و استاندارد کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود.
لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم این استاندارد با استفاده از منبع زیر تهیه گردیده است :
1991 1-ISO 9173 -1 Dental extrtaction forceps Part1: Screw and Pin Joint types
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعيين ابعاد و ویژگی ها و روش های آزمون داویه های دندانپزشکی (فورسپس) با مفصل پیچی و پینی میباشد. این استاندارد در مورد داویه های دندانپزشکی با مفصل پیچی و پینی کاربرد دارد .
مواد متشكله
2- 1- مواد اجزاء پینها و پیچها ( به بند 2 - 2 مراجعه شود ) اجزاء تشکیل دهنده داويهها باید از جنس فولاد زنگ نزن درجه B یا C بر طبق استاندارد ملی ایران شماره 2 $ باشد .
2- 2- پینها و پیچها پینها و پیچها باید از فولاد زنگ نزن انتخاب شده و بر طبق نظر سازنده از درجه های بیان شده در استاندارد ملی ایران شماره $ ساخته شده باشد .
خواص فیزیکی
3- 1- عملیات حرارتی و سختی
3- 1- 1- به استثنا پین ها و پیچ ها اجزاء تشكيل داويه ها باید تحت عملیات حرارتی قرار گیرند که وقتی بر طبق استاندارد ملی ایران شماره 793 مورد آزمون درجه سختی آن در مقیاس راکول C به 42 تا 50 برسد.
1 - 3 - 2- اختلاف سختی سطوح آجدار مقابل هم در قسمت کاربردی داویه در مقیاس راکول C نباید بیش از 3 درجه باشد .
3- 2 - استحکام مکانیکی هیچ قسمت از داويهها یا اجزاء وابسته به آن وقتی بر طبق بند 6 - 1 مورد آزمون قرار میگیرد نباید شکسته یا علائم ترک خوردگی در آن پیدا شود و یا فاصله b3 بیش از 0/2 میلی متر به صورت دائم تغيير شكل دهد .
3- 3- مقاومت در برابر خوردگی به وسيله آب جوش , اتوکلاو و گرمای خشک
3- 3- 1- وقتی که بر اساس روش مندرج در بند 6 - 3 مورد آزمون قرار میگیرد نباید هیچ نوع تغییر در سختی یا استحکام مکانیکی اجزاء به وجود آید و یا فاصله b3 بیش از 0/2 میلی متر به صورت دائم تغيير شكل دهد .
3- 3- 2 - وقتی که بر اساس روش مندرج در بندهای 6-2 و 6 - 3 مورد آزمون قرار میگیرد نباید علائمی از خوردگی بر روی داويهها مشهود باشد . ( بدین معنی که به صورت موضعی و یا گسترده نباید علائم زنگ زدگی بر روی سطوح مشاهده شود و یا حفرهای پدید آمده باشد ). یادآوری : ( تغییر رنگ در نتيجه اثر گذاردن آب به عنوان خوردگی نباید تلقی شود ).
3- 4- مقررات برای مفصل :
3- 4 - 1 - مفصل داويهها نباید به گونهای باشد که وقتی ابزار در یک دست نگه داشته شده و با انگشت اشاره دست باز و بسته میشود این عمل به نرمی و بدون هیچ گونه حرکات جانبی انجام پذیرد . 3- 4- 2 - وقتی که بر اساس روش مندرج در بند 6 - 4 مورد آزمون قرار میگیرد گشتاور نیروی باز و بسته کردن باید بین 0/2 نیوتنمتر و 0/68 نیوتنمتر باشد .
3 - 4 - 3 - وقتی انتهای هر دسته بین انگشت اشاره و شصت هر دست قرار گیرد نباید هیچ گونه حرکات جانبی اضافی در هر حالتی بین کاملا باز و کاملا بسته وجود داشته باشد.
3- 5- پرداخت 3- 5- 1 - كليات داويهها وقتی که با چشم غیر مسلح مورد بازرسی قرار میگیرند باید تمام سطوح آن عاری از خلل و فرج , ترک خوردگی , علائم سایش , پوسته رسوبی و مواد خارجی ( آخال ) و نیز باید عاریه انيجه گیتار بههيواتین بینی عملکرد واشنيد.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.