استاندارد تجهیزات توانبشخی- عصاهای فلزی سه پایه و بیشتر ISIRI 6136
پیشگفتار
استاندارد تجهیزات توانبشخی- عصاهای فلزی سه پایه و بیشتر که به وسیله یک دست گرفته میشوند - ویژگیها و روشهای آزمون که توسط کمیسیونهای مربوط تهیه و تدوین شده و در سی و هفتمین جلسه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 80/ 4 / 17 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند 1 ماده 3 قانون اصلاحی قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر میشود. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع ، علوم ، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدیدنظر خواهد شد و هر گونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استاندارد ارائه شود، در هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدیدنظر آنها استفاده کرد. در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه در حد امکان بین این استاندارد و استاندارد ملی کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود.
منابع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد به کار رفته به شرح زیر است:
1- ISO 11334-4-1999-Walking aids manipulated by one arm-Requirments and testmethods-Part 4:walking sticks with three or more legs. 2- BS 4922:1990:Metal tripod and tetrapod walking sticks.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگی ها و روش های آزمون پایداری، بارگذاری ایستا و خستگی در عصاهای فلزی سه پایه و بیشتر که مجهز به دستگیره و به پایه هستند، میباشد. این استاندارد، همچنین ویژگی هایی را در رابطه با ایمنی، ارگونومی، عملکرد، نشانه گذاری و دستور العمل را تعيين و ارائه مینماید.
ویژگی ها و روش های آزمون، براساس استفاده از عصاهای سه پایه و بیشتر در جهت فرد با وزن بیش از 35 کیلوگرم تدوین گردیده است.
یادآوری - ویژگیهای ذکر شده در این استاندارد در مورد عصاهایی که دارای تكيه گاه آرنج و ساعد میباشند، کاربرد ندارد.
مراجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد به آنها ارجاع شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد محسوب میشود. در مورد مراجع دارای تاریخ چاپ و/ يا تجديدنظر، اصلاحيهها و تجديدنظرهای بعدی این مدارک مورد نظر نیست. معهذا بهتر است کاربران ذینفع این استاندارد امکان کاربرد آخرین اصلاحيهها و تجديدنظرهای مدارک الزامی زیر را مورد بررسی قرار دهند. در مورد مدارک بدون تاریخ چاپ و/يا تجديدنظر آخرين چاپ و یا تجدید نظر آن مدارک الزامی ارجاع داده شده مورد نظر است.
اصطلاحات و تعاریف
در این استاندارد اصطلاحات و/یا واژهها با تعاریف زیر به کار میرود:
1 - 3 عصاهای سه پایه و بیشتر به عصاهایی گفته میشود که دارای سه پایه یا بیشتر و دستگیره بوده و تكيه گاه ساعد و بازو ندارد.
یادآوری- در این استاندارد اصطلاح عصا به عصای سه پایه و بیشتر گفته میشود (به شكلهای 1 تا 7 مراجعه شود).
3_2 دستگیره: قسمتی از عصا است. که به هنگام استفاده متعارف در دست گرفته میشود. 123 ابعاد دستگیره
1 - 1 - 23 طول دستگیره 1 طولی از دستگیره است که در دست گرفته میشود (به شكل 4 مراجعه شود).
یادآوری- اگر انتهای جلو و عقب دستگیره مشخص نباشد، طول کامل دستگیره که وزن استفاده کننده را میتواند تحمل نماید. به عنوان طول دستگیره محسوب میگردد.
2 - 12 - 3 پهنای دستگیره عريضترین قسمت دستگیره است که به طور افقی اندازهگیری میشود (به شكل 4 مراجعه شود).
3_3 دسته قسمتی از عصا است که دستگیره به آن نصب میشود.
4-3- ته پايه 2 قسمتی از عصا است که با زمین در تماس میباشد، در حالتی که عصا بر روی پایهها قرار دارد.
3_5 ارتفاع عصا فاصله عمودی اندازهگیری شده از بالاترین نقطه دستگیره تا زمین است. در حالتی که عصا بر روی پایه ها قرار دارد. یادآوری- عصا برحسب اندازه در شش گروه طبقه بندی میشوند (به جدول 1 پیوست الف مراجعه شود).
6-3- اجزاء تلسكوپی اجزائی از عصا است که داخل یکدیگر حرکت کرده و امکان تنظیم ارتفاع عصا را میسر میسازد.
7-3-قفل کننده آن قسمت از عصا است که قفل نمودن مکانیسمهای تنظیم ارتفاع و / یا سایر سیستمهای تنظیم را امکانپذیر میسازد.
3_8 وزن استفاده کننده عبارت است از جرم بده اش نین اندازه میلانی عنوان وسیله نوع استفاده میکند.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.