استاندارد آکوستیک - نمودارهای هم تراز بلندی نرمال ISIRI-10536
پیش گفتار
استاندارد "آکوستیک - نمودارهای هم تراز بلندی نرمال" که توسط کمیسیون های مربوط تهیه و تدوین شده و در یکصد و شصت و چهارمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 86 / 12 / 19 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. ب
رای حفظ همگامی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهدشد و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها ارایه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد. منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد به کار رفته است به شرح زیر است:
ISO 226 : 2003, Acoustics - Normal equal-loudness-level contours
مقدمه نمودارهایی که ترکیب نغمه های ناب را برحسب بسامد و تراز فشار صدای با بلندی یکسان تعیین می کنند یک خصوصیت اساسی سیستم شنوایی انسان را بیان می کنند و در حوزه آکوستیک روانی، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. به همراه داده های مربوط به آستانه شنوایی در شرایط شنود در میدان آزاد و میدان پخشا، این نمودارهای هم تراز بلندی در ویرایش پیشین مرجع این استاندارد مشخص شده بود.
یادآوری - ترازهای هم بلندی را می توان برای باندهای نوفه نیز تعیین کرد. اما در این استاندارد، تنها نمودارهای هم تراز بلندی برای نغمه های ناب مشخص شده اند زیرا داده های موجود درباره باندهای نوفه کفایت نمی کنند. با این وجود،
این استاندارد را می توان برای باندهای یک سوم هنگامی نوفه به کار برد. به دلیل نبود داده های کافی درباره تراز هم بلندی و نیاز به آستانه های شنوایی، در طول ویرایش فنی مرجع این استاندارد، تصمیم گرفته شد که داده های آستانه و فرا آستانه به دو مدرک جداگانه تقسیم شوند. مقادیر آستانه در استاندارد ملی ایران 7-10535 به عنوان بخشی از مجموعه استانداردهای ملی درباره مقادیر صفر مرجع برای کالیبراسیون تجهیزات شنوایی سنجی مشخص شده اند.
در این استاندارد، نمودارهای هم تراز بلندی مشخص شده است. این نمودارها با توجه به داده های ویرایش پیشین مرجع این استاندارد، تجدید نظر شده اند.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، مشخص کردن ترکیب های تراز فشار صدا و بسامدهای نغمه ناب پیوسته ای است که افراد شنونده، آنها را با بلندی برابری درک می کنند. این مشخصات بر پایه شرایط زیر تدوین شده اند:
الف) میدان صدا در نبود شنونده، متشکل از یک موج تخت پیش رونده آزاد است؛
ب) میدان صدا به طور مستقیم در جلوی شنونده قرار دارد؛
پ) سیگنالهای صدا، نغمه ناب هستند؛
ت) تراز فشار صدا در موقعیت مرکز سر شنونده ولی در نبود شنونده اندازه گیری می شود؛
ث) شنود با دو گوش انجام میشود؛
ج) شنوندگان، افرادی با شنوایی عادی و در گستره سنی 18 تا و شامل 25 سال هستند.
در پیوست الف، داده ها به صورت ترسیمی و در پیوست ب به صورت عددی برای بسامدهای ترجیحی در مجموعه یک سوم هنگامی 20 تاو شامل 12500 هرتز، طبق استاندارد 266 ISO تعیین شده اند.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.