استاندارد تجهیزات الکتریکی پزشکی- وسایل تصویربرداری رادیو نوکلئیدی - مشخصات و شرایط آزمون دوربین گاما مدل انگر ISIRI 11679
پیش گفتار
استاندارد تجهیزات الکتریکی پزشکی- وسایل تصویربرداری رادیو نوکلئیدی - مشخصات و شرایط آزمون دوربین گاما مدل انگر " که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط توسط (مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تهیه و تدوین شده و در یکصدو نودو پنجمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 87 / 8 / 28 مورد تصویب قرار گرفته است ، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371 ، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود . برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت . بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی استفاده کرد.
منبع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
IEC 60789,2005: Medical electrical equipment- Characteristic and test conditions of radionuclide imaging devices- Anger type gamma cameras.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد مشخص کردن روشهای آزمون برای تعریف و ارائه ویژگی های دوربین گاما مدل انگر می باشد. در ادامه به کلیماتور، حفاظ آشکارساز و آشکارساز تابش بکار گرفته شده به همراه مجموعه وسایل نمایش و ثبت اطلاعات پرداخته می شود. الزامات مربوط به ایمنی که باید توسط سازندگان بر طبق استاندارد ملی ایران 3368 رعایت شود، در استاندارد لحاظ نشده است.
مراجع الزامی
مدارک الزامی معرفی شده، حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد به آنها ارجاع داده شده است. به این ترتیب این مقررات، جزیی از این استاندارد محسوب می شوند. در مورد مراجع دارای تاریخ چاپ و یا تجدید نظر، اصلاحیه ها و تجدید نظر های بعدی این مدارک مورد نظر نیست. با این وجود ، بهتر است کاربران ذینفع این استاندارد، امکان کاربرد آخرین اصلاحیه ها و تجدید نظر های مدارک الزامی زیر را مورد بررسی قرار دهند. در مورد مراجع بدون تاریخ چاپ و یا تجدید نظر، آخرین چاپ و یا تجدید نظر آن مدارک الزامی که ارجاع داده شده، مورد نظر می باشد.
استفاده از مراجع ذیل برای استفاده از این استاندارد الزامی است
IEC 60788,2004: Medical electrical equipment- Glossary of defined terms
اصطلاحات و تعاریف
برای تامین اهداف این استاندارد، تعاریف داده شده در استاندارد IEC60788 و اصطلاحات زیر به کار می روند.
1-3 پنجره انرژی محدوده تعریف شده انرژی که سیگنال های حامل انرژی در آن محدوده برای پردازش های بعدی توسط سیستم، قابل قبول تلقی می شوند.
2-3 میدان دید آشکارساز (FOV) ناحیهای فیزیکی از آشکارساز که برای آن همه ویژگیهای کابردی مهیا گردیده و سیگنال دریافتی در این ناحیه، بصورت اطلاعات تصویری به نمایش در می آید.
3-3 سطح جلویی کلیماتور سطحی از کلیماتور که به شیء ایی که باید از آن تصویر برداری شود، نزدیکتر است.
4-3 سطح پشتی کلیماتور سطحی از کلیماتور است که به آشکارساز تابش نزدیک تر است.
5-3 میدان ورودی کلیماتور ناحیه ای که بوسیله کوتاهترین خط مماس بر لبه خارجی روزنه های کناری در سطح جلویی کلیماتور محدود می شود.
6-3- میدان خروجی کلیماتور ناحیه ای که بوسیله کوتاه ترین خط مماس بر لبه های خارجی روزنه های کناری در سطح پشتی کلیماتور محدود می شود.
7-3 محور کلیماتور خط مستقیمی که از مرکز هندسی میدان های ورودی و خروجی کلیماتور عبور می کند.
8-3 کلیماتور سوراخ-موازی کلیماتور با تعدادی روزنه که محورهای آنها با هم موازی هستند.
9-3 کلیماتور تک سوراخ کلیماتوری است که دارای یک روزنه کوچک در صفحه ای روبروی مجموعه آشکار ساز تابش می باشد.
10-3 مکان یابی رویهم افتادگی (Pile up) در دوربین گاما، محاسبه اشتباه در مکان یابی از یک حادثه غیر واقعی که از پنجره انرژی عبور کرده، ولی بوسیله اثر رویهم افتادگی از دو رویداد یا تعداد بیشتری تشکیل شده است.
11-3 اثر رویهم افتادگی بروز خطا در اندازه گیری دامنه پالس که بعلت جذب دو یا تعداد بیشتری پرتو که هم زمان به یک آشکارساز می رسند، در دوربین کامارخ می دهد.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.