استاندارد اطلاع رسانی پزشکی - یکپارچه سازی الگوی واژه شناسی مرجع برای پرستاری ISIRI-10642
پیش گفتار
استاندارد « اطلاع رسانی پزشکی - یکپارچه سازی الگوی واژه شناسی مرجع برای پرستاری» که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط توسط (مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ) تهیه وتدوین شده و در یکصد و شصت و نهمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1386 / 12 / 27 مورد تصویب قرار گرفته است ، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد وتحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع ، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدیدنظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود ، هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط موردتوجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی استفاده کرد . منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است :
1- Iso 18104 : 2003 , Health informatics- Integration of a reference terminology model for nursing
مقدمه
در توسعه واژه شناسی پرستاری ، عوامل زیادی از جمله موارد زیر نقش داشته اند :
- اجرای سیستم مبنی بر کامپیوتر در جایگاه آموزش های بالینی
- تقاضا برای پرداخت هزینه های خدمات پرستاری ارایه شده - اسناد کمک کننده به پیامدهای مراقبت بیمار
- آموزش دانشجویان
- ارتقای بدنه دانش پرستاری
واژه های پرستاری ، چه به صورت مکتوب و چه به صورت مبتنی بر کامپیوتر ، به عنوان طبقه بندی شمارشی طراحی شده اند و علاوه بر آن به صورت واژگان واسط در شروع مراقبت و واژگان مدیریتی برای آزمون داده های پرستاری ، از طریق جایگاههای یکسان به کار می روند .
علاوه براین ، در حال حاضر واژه های استاندارد شده ای وجود دارند ، ولی یک واژه شناسی مفهومی که بتواند دامنه مفاهیم پرستاری را به شکل مناسبی جهت پردازش کامپیوتری ، یکپارچه نماید، موجود نیست. با این وجود در سالهای اخیر پیشرفتهای قابل ملاحظه ای به سمت توسعه واژه شناسی مرجع مفهومی شده، که دامنه مفاهیم پرستاری را در بر می گیرد .
یکی از چالش های بزرگ باقیمانده ، توسعه یک الگوی واژه شناسی مرجع است که نمایانگر مفاهیم پرستاری باشد و واژه شناسی پرستاری را با دیگر الگوهای به کار رفته در حیطه مراقبتهای بهداشتی یکپارچه سازد . کوشش های بسیاری برای شناسایی و رفع این چالشها انجام گرفته است .
بارزترین این تلاشها در کار کمیته استاندارد سازی اروپایی (251 CEN TC ) انجام شده که همراه با طبقه بندی بین المللی برنامه عملی پرستاری (Telenurse ID ، ( ICNP و سایر انجمنهای اروپایی ( مانند فعالیتهای پرستاری در برنامه گالن ) ، در یک پیش استاندارد به نام 14032 ENV جمع گردیده است . همچنین فعالیتهایی که در ارتباط با انجمن اطلاع رسانی پزشکی بین المللی ، گروه اختصاصی اطلاع رسانی پرستاری، واژه شناسی پرستاری Summits ، فهرست پزشکی سیستماتیک (SNOMED ) گروه واژه شناسی Convergent برای پرستاری ، سطح 7 پزشکی و شناساگرهای مشاهدات قانونی ، نامها ، و کدها (LOINC ) هستند و با این استاندارد رابطه دارند .
هدف
هدف اصلی از تدوین این استاندارد ، تعیین الگوی واژه شناسی مرجع پرستاری است که با اهداف اختصاصی الگوهای دیگر واژه شناسی سلامت ، سازگار بوده و الگویی مرجع و یکنواخت فراهم نماید .
این استاندارد ملی الگوهای واژه شناسی برای تشخیص ها و اقدامات پرستاری را توسعه داده و به واژه های مربوط به پیاده سازی این الگوها می پردازد .
دامنه کاربرد
گروه های هدف که از این استاندارد بهره می گیرند عبارتند از :
الف - ایجاد کنندگان نرم افزار برای پردازش زبان معمولی به منظور تسهیل هماهنگ سازی خروجی های آنها با سامانه های کدگذاری
ب - ایجاد کنندگان استاندارد های نشانه گذاری برای معرفی مستندات بهداشتی
ج - ایجاد کنندگان سامانه های کدگذاری و واژه شناسان ، در دامنه شمول مفاهيم" تشخیص و اقدام پرستاری " به منظور کمک به ایجاد ، پالایش و نگهداری از واژه شناسی اختصاصی ، همچنین مقایسه بین سامانه های مختلف
د - ایجاد کنندگان الگوهای واژه شناسی مرجع برای سایر حیطه های بهداشتی درمانی به منظور توضیح رابطه ها و هم پوشانی با سایر مفاهیم پرستاری
ه- الگوسازان اطلاعاتی ، به منظور ایجاد الگوهای استاندارد مدیریتی
و- ایجاد کنندگان سامانه های اطلاعاتی که به یک سامانه شفاف و گویا از مفاهیم ، به منظور سازماندهی درونی ، مدیریت ذخیره داده ها و خدمات میان افزاری ، نیاز دارند .
این استاندارد برای موارد زیر کاربرد ندارد :
الف - ساختارهای طبقه بندی شده جامع برای تشخیص مداخلات پرستاری
ب – طبقه بندی تفصیلی نام گذاری یا واژه شناسی مرجع تشخیص ها و اقدامات پرستاری
ج - راهنماها و دستورالعملهای لازم برای ثبت اطلاعات در شناسنامه الکترونیک سلامت
د- لیست جامع جزئیاتی که در تشخیص ها و اقدامات پرستاری انجام می شود .
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.