استاندارد باند گچی - ویژگی ها و روش های آزمون ISIRI 11806
پیش گفتار
استاندارد "باند گچی - ویژگی ها و روش های آزمون" که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط توسط سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تهیه و تدوین شده و در دویست و سی و یکمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1388 / 4 / 23 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی استفاده کرد.
منابع و مآخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
British Pharmacopoeia (BP) - Setting standards for medicines:1998
IS 4738:1993, Bandage , Plaster of paris – Specification (Second Revision)
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین ویژگی ها و روش های آزمون مواد بکار رفته، بسته بندی و نشانه گذاری باند گچی میباشد. این استاندارد در خصوص باند گچی مورد استفاده برای جلوگیری از حرکت عضو شکسته، ثابت نگه داشتن ستون فقرات و اندامها و جلوگیری از بدشکلی های عضو کاربرد دارد.
مراجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد به آنها ارجاع شده است ، بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد محسوب میشود. در مورد مراجع دارای تاریخ چاپ و تجدیدنظر ، اصلاحیه ها و تجدیدنظرهای بعدی این مدارک مورد نیاز نیست، معهذا بهتر است کاربران ذینفع این استاندارد امکان کاربرد آخرین اصلاحیه ها و تجدیدنظرها ، مدارک الزامی زیر را مورد بررسی قرار دهند. در مورد مراجع بدون تاریخ چاپ و / یا تجدیدنظر آن مدارک الزامی ارجاع شده، مد نظر است. استفاده از مراجع زیر برای کاربرد این استاندارد الزامی است.
1 - 2 استاندارد ملی ایران شماره 1728 : سال 1382، آب مورد مصرف در آزمایشگاه تجزیه - ویژگیها و روش های آزمون
2 - 2 استاندارد ملی ایران شماره 683 : سال 1382، نساجی – پارچه های تار و پودی - تعیین مقدار نخ تار و پود - روش آزمون
3 - 2 استاندارد ملی ایران شماره 948 : سال 1385، نساجی - شرایط محیطی استاندارد برای آماده سازی و انجام آزمون
2-4 IS 323 : 1959, Specification for rectified Spirit (Revised).
2-5 IS 6556: 1972 , Dental impression Plaster.
2-6 IS 2333: 1992 , Plaster of Paris for Ceramic industry (Second revision).
ویژگی های باند گچی
1 - 3 ویژگی های پارچه زمینه (نگهدارنده) پارچه نگهدارنده مورد استفاده در باند گچی باید از نخ صد در صد پنبه و بصورت بافت لنو، بدون ترکی دوز بوده و در طول آن نباید بریدگی یا درز داشته باشد و همچنین عاری از عیوب ریسندگی و نقوص بوده و تکمیل و کاملا سفید شده (بلیچینگ شده باشد و باید مشخصات آن با جدول 1 مطابقت داشته باشد. | یادآوری : منظور از بافت لنو، این است که دو نخ تار بصورت چپ و راستی قرار می گیرد و نخ پود از داخل حلقه ایجاد شده عبور داده میشود.
آزمون های عملکردی
1 - 4 زمان اشباع حداکثر زمان اشباع کامل قطعه های باند گچی باید 14 ثانیه باشد در حالتیکه آزمون مطابق پیوست الف-5 انجام شود.
2 - 4 زمان گیرش کامل بعد از خارج کردن باند گچی از آب، پس از 8 دقیقه (زمان گیرش کامل)، باید خود را گرفته و کاملا سفت شده باشد، در حالتیکه آزمون مطابق پیوست الف-6 انجام شود.
3 - 4 مقاومت در برابر شکستگی مقاومت در برابر شکستگی باند گچی نباید با نیروی کمتر از 175 نیوتن اتفاق بیفتد در حالتیکه آزمون مطابق پیوست الف -7 انجام شود.
4 - 4 محتوای سولفات کلسیم سولفات کلسیم CaSO4 . 1 / 2H20 بکار رفته در باند گچی نباید کمتر از 85 درصد باشد در حالتیکه سولفات کلسیم مطابق آزمون پیوست الف-8 تعیین گردد.
روش های آزمون ویژگی های باند گچی
باید طبق روش های آزمون ارائه شده در پیوست الف سنجیده شود.
ابعاد
اندازه طول و عرض پیشنهادی باند گچی مطابق جدول 3 میباشد.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.