استاندارد مراکز کنترل طراحی ارگونومیک - قسمت ۴: چیدمان و ابعاد ایستگاه های کاری INSO 11844-4
پیش گفتار
استاندارد «مراکز کنترل طراحی ارگونومیک - قسمت 4: چیدمان و ابعاد ایستگاه های کاری» که نخستین بار در سال 1387 تدوین و منتشر شد، بر اساس پیشنهادهای دریافتی و بررسی و تأیید کمیسیون های مربوط بر مبنای پذیرش استانداردهای بین المللی امنطقه ای به عنوان استاندارد ملی ایران به روش اشاره شده در مورد الف، بند 7، استاندارد ملی ایران شماره 5 برای اولین بار مورد تجدیدنظر قرار گرفت و در ششصد و پنجاه و سومین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 95 / 12 / 08 تصویب شد. اینک این استاندارد به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. استانداردهای ملی ایران بر اساس استاندارد ملی ایران شماره 5 (استانداردهای ملی ایران - ساختار و شیوه نگارش) تدوین می شوند. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در صورت لزوم تجدیدنظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی ایران استفاده کرد.
این استاندارد جایگزین استاندارد ملی ایران شماره 4-11844: سال 1387 میشود. این استاندارد ملی بر مبنای پذیرش استاندارد بین المللی زیر به روش معادل یکسان» تهیه و تدوین شده و شامل ترجمه تخصصی کامل متن آن به زبان فارسی می باشد و معادل یکسان استاندارد بین المللی مزبور است:
ISO 11064-4:2013, Ergonomic design of control centres - Part 4: Layout and dimensions of workstations
مقدمه
این استاندارد یک قسمت از مجموعه استانداردهای ملی ایران شماره 11844 است. سایر قسمت های این مجموعه به شرح زیر است:
قسمت 1: اصول طراحی مراکز کنترل؛
قسمت 2: اصول چیدمان مراکز کنترل؛ Part 3: Control room layout:
قسمت 5: نمایش و کنترل؛
قسمت 6: الزامات زیست محیطی قسمت 7: اصول ارزیابی مراکز کنترل.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین اصول ارگونومیک، توصیه ها و الزامات طراحی ایستگاه های کاری در مرکز کنترل است. این استاندارد، شامل طراحی ایستگاه کاری، با تأکید ویژه بر چیدمان اولیه و ابعاد آن است. این استاندارد اصولا برای ایستگاه های کاری دارای صندلی و صفحه نمایش کاربرد دارد، اگرچه ایستگاه های کاری نشسته ایستاده را نیز مدنظر قرار میدهد.
این ایستگاه های کاری موارد کاربردی مانند کنترل حمل ونقل، کنترل فرآیند و تأسیسات امنیتی دارند. در بسیاری از این ایستگاه های کاری از صفحه نمایش تخت برای نشان دادن اطلاعات استفاده میشود.
مراجع الزامی
در مراجع زیر ضوابطی وجود دارد که در متن این استاندارد به صورت الزامی به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب، آن ضوابط جزئی از این استاندارد محسوب می شوند. در صورتی که به مرجعی با ذکر تاریخ انتشار ارجاع داده شده باشد، اصلاحیه ها و تجدیدنظرهای بعدی آن برای این استاندارد الزام آور نیست. در مورد مراجعی که بدون ذکر تاریخ انتشار به آنها ارجاع داده شده است، همواره آخرین تجدیدنظر و اصلاحیه های بعدی برای این استاندارد الزام آور است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.