adsآموزش حرفه ای تجهیزات پزشکی!

استاندارد ارتعاش مکانیکی - آستانه های درک ارتعاش لمسی برای ارزیابی اختلال در کارکرد عصب قسمت ۱: روش های اندازه گیری در نوک انگشتان INSO 20463-1

استاندارد ارتعاش مکانیکی - آستانه های درک ارتعاش لمسی برای ارزیابی اختلال در کارکرد عصب قسمت ۱: روش های اندازه گیری در نوک انگشتان INSO 20463-1
۱۹ مهر ۱۳۹۹
  • ۰
  • ۷۶۴

پیش گفتار

استاندارد « ارتعاش مکانیکی - آستانههای درک ارتعاش لمسی برای ارزیابی اختلال در کارکرد عصب قسمت 1: روشهای اندازه گیری در نوک انگشتان » که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوطه توسط سازمان ملی استاندارد ایران تهیه و تدوین شده است و در پانصدو هفتاد و هفتمین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1395/ 01 / 25 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدید نظر استانداردهای ملی استفاده کرد.

منبع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:

ISO 13091-1: 2001+ AMD 1:2010, Mechanical vibration — Vibrotactile perception thresholds for the assessment of nerve dysfunction — Part 1: Methods of measurement at the fingertips

مقدمه

تشخیص زودهنگام بیماری های اعصاب محیطی در اندام های انتهایی فوقانی که غالبا به صورت تغییراتی در عملکرد حس لامسه ظاهر می شوند، بسیار قابل توجه می باشد. این نوع بیماری های مرتبط به اعصاب
نوروپاتی ) ممکن است به واسطه بیماری و یا مشاغلی باشد که در آن کارگران در معرض عوامل سمی عصبی و یا ارتعاش مکانیکی قرار دارند. عملکرد لامسهای انگشتان به فعالیت عصبی حداکثر چهار گروه از پایانه های عصبی اختصاصی بستگی دارد. این نوع گیرنده های مکانیکی معمولا با پاسخ به فرورفتگی مکانیکی سطح پوست توصیف می شوند (یعنی SAI: تطابق آهسته نوع 1، SAII: تطابق آهسته نوع 2، FAI: تطابق سریع نوع 1، FAII: تطابق سریع نوع 2). اصولا تیز حسی گیرنده SAI، وضوح مشخصه های فضایی سطح از قبیل برآمدگی ها و بافت ها را تعیین می کند. این گیرنده ها به فشار پاسخ نشان می دهند. تیز حسی گیرنده های FAI و FAIL مسئول اطلاعات به دست آمده از حرکت سطوح بر روی سطح پوست یا به طور معکوس، حرکت نوک انگشتان بر روی سطوح می باشد. این داده ها برای تهیه اطلاعات در مورد صافی یا نرمی سطوح و گرفتن صحیح اشیا به کار می روند که با تشخیص میکرواسلیپ ها کنترل می شود). اصولا گیرنده های SAII کشش پوست را علامت میدهند.

با استفاده از شرایط اندازه گیری تعریف شده دقیق و تحریک با ارتعاش لمسیه در بسامدهای مختلف می توان می توان پاسخ های جداگانه ای از گروه های گیرنده؛ FAI ، SAI و FAII به صورت روان - فیزیکی تعیین کرد. در بعضی از شرایط، از قبیل اتلاف انتخابی عملکرد گیرنده، امکان به دست آوردن آستانه های جداگانه از هر گروه وجود ندارد. اندازه گیری آستانه های درک ارتعاش لمسی به منظور به دست آوردن نتایج معنی دار و مقایسه نتایج به دست آمده با استفاده از دستگاههای مختلف، مستلزم روش های استاندارد شده می باشد. بدون استاندارد سازی، آستانه های حاصل از روش های مختلف اندازه گیری غالبا غیرقابل پیش بینی و تا حد قابل توجهی متفاوت خواهند بود و در نتیجه نمی توان آنها را مقایسه کرد. الزامات مورد نیاز برای روشها و دستگاههای اندازه گیری از خواص گروههای گیرنده مکانیکی ریشه می گیرد که این دستگاه ها از روی این خواص برای استنتاج پاسخهای مربوطه طراحی شده اند. هدف کلی این استاندارد تعریف روشهای اندازه گیری و روش های آزمون بهینه شده می باشد.

این استاندارد روش هایی را توصیف می کند که برای کسب نتایج هم ارز برای اندازه گیری آستانه های درک ارتعاش لمسی (VPT اها) در نوک انگشت ها طراحی شده اند. این روش ها برای افراد سالم و بیمار قابل اعمال هستند و برای ارزیابی اجمالی بالینی و غربال گری سریع، مناسب هستند. مقادیر برای همه پارامترهای اندازه گیری توصیه می شود. بعضی از پارامترها با یک مقدار اصلی با رواداری وسیع در تشخیص مقادیر مختلفی که امروزه مورد استفاده می باشند، مشخص می شوند. مقادیر اصلی ارائه شده، مقادیر ترجیحی هستند. با استفاده از روش های توصیف شده، VPT در یک بسامد آزمون برای هر یک از نمونه ها می تواند تقریبا در عرض یک دقیقه تعیین شود (که ممکن است تقریبا در min 5 تکمیل شود) این اطلاعات ممکن است برای بعضی از کاربردهای غربالگری کافی در نظر گرفته شود. در استاندارد ملی ایران شماره 2-20463 به تحلیل و شرح VPT های به دست آمده با استفاده از روش های مشخص شده در این استاندارد پرداخته شده است.

هدف و دامنه کاربرد

هدف از تدوین این استاندارد، تعیین موارد زیر می باشد:

- روش های اندازه گیری آستانه VPT در نوک انگشتان؛

- روش های انجام اندازه گیری ها و

- گزارش نتایج .

روش های اندازه گیری در این استاندارد برای به دست آوردن آستانه های درک در نوک انگشتان، به طور جداگانه با گروه های گیرنده مکانیکی FAI ، SAI و FAIT تعریف می شوند. این روش ها طوری طراحی شده اند که برای افراد سالم و بیمار قابل اعمال، برای ارزیابی بالینی و اهداف غربالگری مناسب باشند. این استاندارد در مورد اندازه گیری جابه جایی لحظه ای در آستانه درک ارتعاش لمسی یا آستانه های مورد نظر در محل های مختلف بدن به غیر از نوک انگشتان کاربرد ندارد.

مراجع الزامی

مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد ملی ایران به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد ملی ایران محسوب می شود. در صورتی که به مدرکی با ذکر تاریخ انتشار ارجاع داده شده باشد، اصلاحیه ها و تجدید نظرهای بعدی آن مورد نظر این استاندارد ملی ایران نیست. در مورد مدارکی که بدون ذکر تاریخ انتشار به آنها ارجاع داده شده است، همواره آخرین تجدید نظر و اصلاحیه های بعدی آنها مورد نظر است.

ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.


منبع محتوا : سازمان ملی استاندارد
نظرات کاربران

مقالات مشابه

 دوره های آموزشی کاربردی بازرگانی تجهیزات پزشکی

جدیدترین محصولات

همه محصولات تجهیزات پزشکی

شرکت های تجهیزات پزشکی

همه شرکت های تجهیزات پزشکی

آخرین ویدیو ها

همه ویدیو های تجهیزات پزشکی
شرکت مدیرنس ۰۲۸-۳۳۸۳۰۰۰۰
آموزش بازرگانی تجهیزات پزشکی
آموزش بازرگانی تجهیزات پزشکی ۰۹۰۴۴۷۵۶۶۹۸
متشکریم، نظر شما ثبت گردید.پس از تایید مدیر سایت در وبسایت نمایش داده می شود.