استاندارد وسایل حفاظت تنفسی عوامل انسانی - قسمت ۲: پیکرسنجی ها INSO 20754
پیش گفتار
استاندارد «وسایل حفاظت تنفسی عوامل انسانی - قسمت 2: پیکرسنجی ها» که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط تهیه و تدوین شده است و در پانصدوهشتادویکمین اجلاسیه استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1394/ 12 / 18 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. | برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی استفاده کرد.
منبع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
ISO/TS 16976-2: 2015, Respiratory protective devices —Human factors —Part 2: Anthropometrics
مقدمه
منظور طراحی مناسب، انتخاب و استفاده از وسایل حفاظت تنفسی، نیازهای فیزیولوژیکی اصلی کاربر باید در نظر گرفته شود. نوع و شدت کار بر آهنگ سوخت و ساز (مصرف انرژی) کاربر تاثیر می گذارد. وزن وسیله و توزیع این وزن بر روی بدن انسان همچنین می تواند بر آهنگ سوخت و ساز تاثیر بگذارد. آهنگ سوخت و ساز به طور مستقیم با مصرف اکسیژن مرتبط است که نیازهای تنفسی و میزان جریان را تعیین می کند. کار تنفس تحت تاثیر مقاومتهای جریان هوا در وسیله و راههای هوایی ریه است. کار (یا هزینه های انرژی) یک نفس با گرادیان فشار ایجادشده توسط عضلات تنفسی و حجمی که در داخل و خارج ریه در طول تنفس منتقل می شود، ارتباط دارد. داده های پیکرسنجی و بیومکانیکی برای طراحی مناسب اجزای مختلف وسيله حفاظت تنفسی، و همچنین برای طراحی روش های آزمون مربوطه مورد نیاز هستند. این مشخصات فنی بخشی از یک سری از مدارکی را تشکیل میدهد که داده ها و روش های اندازه گیری ارائه های پیکرسنجی پایه را در مورد انسان فراهم می سازند. این استاندارد شامل اطلاعاتی درباره توصیف، تعریف، و نمودار نشانه ها و ابعاد، داده های روز آمد سر و صورت برای گروههای مختلف نژادی اقومی، و گروههای آزمون انسانی است.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، مشخص کردن اطلاعاتی درباره پیکرسنجی است. اطلاعات ارائه شده به شرح زیر است:
- روش های اندازه گیری پیکرسنجی؛
- داده های پیکرسنجی برای ابعاد سر، صورت، گردن؛
- داده های پیکرسنجی برای ابعاد نیم تنه؛
- گروه های آزمون انسان؛
- مدل هایی برای سردیس ها.
مراجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد ملی ایران به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد ملی ایران محسوب می شود. در صورتی که به مدرکی با ذکر تاریخ انتشار ارجاع داده شده باشد، اصلاحیه ها و تجدیدنظرهای بعدی آن مورد نظر این استاندارد ملی ایران نیست. در مورد مدارکی که بدون ذکر تاریخ انتشار به آنها ارجاع داده شده است، همواره آخرین تجدیدنظر و اصلاحیه های بعدی آنها مورد نظر است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.