استاندارد ارگونومی - طراحی قابل دسترس - تراز مربوط به فشار صوت سیگنال های شنیداری برای محصولات مصرفی INSO 20766
پیش گفتار
استاندارد " ارگونومی - طراحی قابل دسترس - تراز مربوط به فشار صوت سیگنال های شنیداری برای محصولات مصرفی" که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوطه توسط سازمان ملی استاندارد ایران تهیه و تدوین شده است و در پانصد و سی و هشتمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1394/ 11 / 20 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدید نظر استانداردهای ملی استفاده کرد.
منبع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
ISO 24501:2010, Ergonomic - Accessible design - Sound pressure levels of auditory signals for consumer products.
مقدمه
امروزه، مردم زندگی روزانه خود را از طریق محصولات مصرفی مختلف اداره می کنند. محصولات مصرفی (مطابق تعریف ارائه شده در استاندارد ملی ایران شماره 1-12570) شامل لوازم خانگی الکتریکی، محصولات اطلاعاتی و مخابراتی، تجهیزات گرمایشی، اسباب بازی ها، تجهیزات بهداشتی، محصولات مراقبت از سلامت و بسیاری از محصولات دارای سیگنال های شنیداری می باشند. سیگنال های شنیداری می توانند به دلیل کاهش شنوایی که با افزایش سن رخ میدهد یا به دلیل صداهای مزاحم در محیط اطراف، نامعلوم باشند. همچنین با افزایش سن، توانایی بینایی ما نیز به تدریج کاهش می یابد. سیگنالهای شنیداری با تراز صدای مناسب می توانند کاربران دارای اختلال شنوایی یا بینایی محصولات را در استفاده درست و ایمن آن محصول کمک کنند.
این استاندارد بیانگر روش هایی برای تعیین یک محدوده تراز صوت مناسب از سیگنالهای شنیداری است، به طوری که تمام کاربران محصول، از جمله افراد کم شنوا به علت کهولت سن، می توانند سیگنال های شنیداری را به خوبی در مقابل صداهای مزاحم بشنوند. تعیین مشخصات محدوده تراز صدا براساس نتایج حاصل از آزمایشاتی است که مردم در سنین مختلف در آن شرکت کردند. سیگنال های شنیداری که تراز فشار صوت در آن محدوده برای آنها مشخص شده و انتظار می رود بلندای آن برای اکثر کاربران در حضور صداهای مزاحم قابل شنیدن باشد.
این استاندارد می تواند به عنوان یک الزام برای محصولات براساس نوع و شرایط استفاده آنها مورد استفاده قرار گیرد. این استاندارد برای ماشین ها و تجهیزات با کاربری حرفه ای کاربرد ندارد. این استاندارد مطابق با اصول طراحی قابل دسترس از استاندارد راهنمای 71 ISO / IEC ، است، که در استاندارد ISO 22411 / TR تاکید شده است.
هدف
هدف از تدوین این استاندارد، ارائه روش های تعیین یک محدوده مناسب برای تراز فشار صوت مربوط به سیگنال - های شنیداری برای کاربران محصولات مصرفی است، که افراد کم شنوا به علت کهولت سن، نیز بتوانند این صداها را به درستی در مقابل تداخل صداهای محیطی بشنوند.
در این استاندارد، سیگنالهای شنیداری، اشاره به صداهایی با فرکانس ثابت (همچنین صداهایی که بیپ نامیده می شوند دارد و شامل صداهایی با فرکانس متغیر، صداهای ملودی، یا صداهای راهنما نمی شوند. این استاندارد برای سیگنال های شنیداری که در حداکثر فاصله تقریبی 4 متر از محصول شنیده می شوند و هیچ مانع فیزیکی میان محصول و کاربر وجود ندارد قابل اجرا است.
این استاندارد با سیگنالهای شنیداری که از طریق یک گیرنده سر و یا گوشی شنیده می شوند، و یا آنهایی که گوش بسیار نزدیک به منبع صدا قرار دارد به دلیل امر تداخل انتشار صوت با سر، قابل اجرا نیست. این استاندارد در مورد تراز فشار صوت سیگنال های شنیداری که توسط قوانین دیگر ارائه شده، مانند سیگنال های هشدار آتش، نشت گاز و پیشگیری از جرم و همچنین در سیگنال های شنیداری مربوط به یک ابزار ارتباطی مانند تلفن کاربرد ندارد. این استاندارد، در مورد مشخصات سیگنال های خطر شنیداری برای اتاق های عمومی یا کاری که در استانداردهای 7731 ISO و 8201 ISO و 11429 ISO ذکر شده است، کاربرد ندارد.
مراجع الزامی
در مراجع زیر ضوابطی وجود دارد که در متن این استاندارد به صورت الزامی به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن ضوابط جزئی از این استاندارد محسوب می شوند. در صورتی که به مرجعی با ذکر تاریخ انتشار ارجاع داده شده باشد، اصلاحیه ها و تجدیدنظرهای بعدی آن موردنظر این استاندارد الزام آور نیست. در مورد مراجعی که بدون ذکر تاریخ انتشار به آنها ارجاع داده شده است، همواره آخرین تجدیدنظر و اصلاحیه های این استاندارد الزام آور است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.