استاندارد الزامات ارگونومیکی برای کارهای اداری با ترمینال های صفحه نمایش (VDTs)- قسمت ۲: راهنمای الزامات کاری INSO-5241-2
پیش گفتار
استاندارد الزامات ارگونومیکی برای کارهای اداری با ترمینال های صفحه نمایش (VDTs)- قسمت 2: راهنمای الزامات کاری که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوطه توسط سازمان ملی استاندارد ایران تهیه و تدوین شده و در سیصد و هفتاد و ششمین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1391/ 10 / 26 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات سازمان ملی استاندارد ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استاندارد ارائه شود، در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت . بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد.
در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه، در حد امکان بین این استاندارد و استانداردهای بین المللی و استاندارد ملی کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود.
منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
ISO 9241-2: 1992, Ergonomic requirements for office work with visual display terminals (VDTs)- Part 2: Guidanceon task requirements
مقدمه
ارائه سیستم پردازش اطلاعات مجهز به ترمینال های صفحه نمایش VDT می تواند بر ساختار، کارکرد و محیط فیزیکی یک سازمان تأثیر گذار باشد. روندهای تعاملی، همچنین وابستگی های متقابل" فردی، سازمانی و فنی و همین طور محتوای شغل ها می توانند تغییر کنند. توصیه میشود این تغییرات بر عملکرد، سلامتی و رفاه افراد دست اندر کار به شیوه ای مثبت تأثیر گذار باشد.
کاربرد اصول ارگونومیکی در ارتباط با سیستم پردازش اطلاعات مجهز به ترمینال های صفحه نمایش VDT، اساسا نوعی یکپارچه سازی طراحی کاری با طراحی سخت افزاری و نرم افزاری و محیط کاری است.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین راهنمایی هایی برای کاربران سیستم های پردازش اطلاعات مجهز به ترمینال های صفحه نمایش VDT با ارجاع به کارهای اداری است. این راهنما هم به سازمانی که یک سیستم را پیاده سازی می کند و هم به افرادی که از تجهیزات استفاده می کنند مرتبط می باشد. توصیه میشود این راهنما بر طبق توافقات و مقررات محلی، منطقه ای یا ملی به کار گرفته شود.
هدف این استاندارد، افزایش کارایی و رفاه تک تک کاربران از طریق به کارگیری دانش ارگونومیکی با در نظر گرفتن تجربه عملی به منظور طراحی کارها می باشد. اصول ارگونومیکی ذیربط در استاندارد 6385 ISO بیان شده است. مشخصه های صفحه نمایش و کنترل، محل کار و الزامات زیست محیطی در قسمت های دیگر این استاندارد مشخص شده است. همچنین در این قسمت از این استاندارد، طراحی نرم افزار و محاورها لحاظ نشده است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.