استاندارد میکروسکوپ ها- تعریف و اندازه گیری ویژگی های روشنایی - قسمت ۱: روشنی و یکنواختی تصویر در میکروسکوپ میدان روشن INSO 21776-1
پیش گفتار
استاندارد «میکروسکوپ ها- تعریف و اندازه گیری ویژگیهای روشنایی - قسمت 1: روشنی و یکنواختی تصویر در میکروسکوپ میدان روشن» که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط بر مبنای پذیرش استانداردهای بین المللی امنطقه ای به عنوان استاندارد ملی ایران به روش اشاره شده در مورد الف، بند 7، استاندارد ملی ایران شماره 5 تهیه و تدوین شده، در پانصد و نود و هشتمین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1395/ 07 / 03 تصویب شد. اینک این استاندارد به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. استانداردهای ملی ایران بر اساس استاندارد ملی ایران شماره 5 (استانداردهای ملی ایران - ساختار و شیوه نگارش) تدوین می شوند. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در صورت لزوم تجدیدنظر خواهند شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها ارائه شود، در هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط، مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی ایران استفاده کرد.
این استاندارد ملی بر مبنای پذیرش استاندارد بین المللی امنطقه ای زیر به روش «معادل یکسان» تهیه و تدوین شده و شامل ترجمه تخصصی کامل متن آن به زبان فارسی می باشد و معادل یکسان استاندارد بین المللی امنطقه ای مزبور است:
ISO 19056-1:2015, Microscopes — Definition and measurement of illumination properties — Part 1: Image brightness and uniformity in bright field microscopy
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین روش های اجرایی برای اندازه گیری روشنی و یکنواختی تصویر در میکروسکوپ نوری میدان روشن می باشد. این اندازه گیری ها برای روشنی و یکنواختی تصویر، در صفحات تصویر یا صفحات تصویر میانی ، تنها در صورتی تعریف می شوند که این صفحات برای آشکارسازی توسط دستگاه های تصویربرداری الکترونیکیمناسب باشند.
این استاندارد چگونگی اندازه گیری یکنواختی و روشنی تصویر، و چگونگی ارائه این اطلاعات به کاربر را تعریف می کند. یادآوری - دامنه کاربرد این استاندارد، بنابر ملاحظاتی، تنها به وسایل تصویربرداری الکترونیکی و صفحات تصویر (میانی) محدود می شود. مشاهده بصری با استفاده از چشمی ها، نیازمند یک روش اجرایی اندازه گیری متفاوت خواهد بود و بنابراین منوط به ارائه شرح واضحی از روش های اجرایی اندازه گیری است. با این حال، این استاندارد در خصوص روشنی تصویر با مشاهده بصری با استفاده از یک چشمی برای مشاهده صفحه تصویر میانی (که در دامنه کاربرد این استاندارد قرار دارد) به صورت تخمینی اطلاعاتی را فراهم می کند.
اندازه ها
کلیات برای دستیابی به کیفیت تصویر مطلوب با استفاده از یک میکروسکوپ نوری، روشنی و یکنواختی تصویر نقش مهمی ایفا می کند. این موضوع برای انواع کاربردها و میکروسکوپها صادق است. بنابر ملاحظاتی، هر چند این استاندارد به میکروسکوپ میدان روشن و آشکارسازی توسط دستگاههای تصویربرداری الکترونیکی محدود می شود، اما در این محدوده، این استاندارد برای میکروسکوپ های نوری عبوری و میکروسکوپ نوری انعکاسی و روشنایی معمولی یا لیزری نیز کاربرد دارد.
روشنی تصویر باید به اندازه کافی روشن باشد تا امکان آشکارسازی جزییات جسم تحت بررسی وجود داشته باشد.
یادآوری این مشخصه برای تکنیکهای کنتراستی میکروسکوپکی مانند کنتراست فاز، اختلاف کنتراست تداخلی، میکروسکوپ میدان تاریک، یا میکروسکوپ فلوئورسانس، به طور خاص صادق است. اگرچه این تکنیک های کنتراستی فراتر از دامنه کاربرد این استاندارد است، ولی مفاهیم ارائه شده در این استاندارد را می توان به آسانی به این موارد نیز تعمیم داد. از آنجا که اساس این استاندارد، روش اجرایی اندازه گیری است، روشنی تصویر باید بر حسب یکاهای متناظر در سیستم SI بیان شود. یکای فتومتریک روشنایی (اندازه گیری شده بر حسب lm/m2 ) باید هرجا که منبع روشنایی، گستره طیف مرئی (380nm تا mm 780) را به طور پیوسته پوشش می دهد، به کار برده شود. این ویژگی بطور معمول برای لامپ های رشتهای، لامپهای هالوژنی و همینطور برای LEDهای سفید نوع فسفری برقرار است. یکای رادیومتریک تابیدگی (اندازه گیری شده بر حسب W/ m2) برای تمام منابع روشنایی دیگر (مانند: لامپهای قوس الکتریکی، لیزرها و LEDهای تک رنگ) و کاربردهای عمومی تر، مثلا برای گستره طیف فرابنفش و مادون قرمز باید به کار برده شود.
یکنواختی سیستم اپتیکی میکروسکوپ، به منظور آشکارسازی جزییات جسم تحت بررسی، باید به درجه معینی از یکنواختی تصویر دست یابد. افت شدید روشنی تصویر به سمت لبه میدان تصویر می تواند به اندازه ای از روشنی منجر شود که با توجه به مفهوم بیان شده در بالا ناکافی باشد. علاوه بر این، تغییرات فضایی روشنی تصویر در سرتاسر میدان تصویر را نمی توان همیشه از تغییرات فضایی ویژگیهای جسم تحت بررسی متمایز کرد.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.