استاندارد ویژگی ها و روش های آزمون سیمان فسفات مورد مصرف در دندانپزشکی ISIRI 2725
پیشگفتار
استاندارد ویژگی ها و روش های آزمون سيمان فسفات مورد مصرف در دندانپزشکی که بوسیله کمیسیون فنی مواد دندانی تهیه و تدوین شده و در پنجمین کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 66 / 2 / 15 مورد تایید قرار گرفته و اینک باستناد ماده یک قانون مواد الحاقی به قانون تاسیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب آذر ماه 1349 بعنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع و علوم , استانداردهای ایران در مواقع لزوم مورد تجدید نظر قرار خواهند گرفت و هر گونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه واقع خواهد شد . بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدید نظر آنها استفاده نمود. در تهیه و تدوین این استاندارد همیشه سعی شده است که ضمن توجه بشرایط موجود و نیازهای جامعه حتی المقدور بین این استاندارد و استانداردهای کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود. لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم این استاندارد با استفاده از منابع زیر تهیه گردیده است :
1 - استاندارد سازمان بین المللی به شماره 1566 چاپ سال 1978
ISO 1566 - 1978
2 - استاندارد جامعه دندانپزشکان امريكا شماره 8 چاپ سال 1974 |
ADA No-8-1974
هدف
هدف این استاندارد ویژگی های سیمان های مخلوط دستی مورد مصرف در دندانپزشکی که براساس واکنش بین پودر اکساید که ماده متشكله اصلی آن اکسید روی میباشد با محلول آبی فسفریک اسید که ممکن است شامل یون های فلزی باشد را بیان میکند .
دامنه کاربرد
این استاندارد شامل سیمانهایی است که برای چسباندن کف بندی و بعنوان ماده پر کننده موقت بکار میروند.
طبقه بندی این سیمانها بدو گروه طبقه بندی میشوند طبقه یک - دانه ریز طبقه دو - دانه متوسط هر طبقه به دو نوع تقسیم بندی میشوند نوع یک - سخت شوندههای سریع نوع دو - سخت شوندههای معمولی
ویژگی ها
4- 1- ماده سیمان شامل پودر و مایع وقتی طبق دستور کاربرد مخلوط میشوند باید با در نظر گرفتن زمان کاربرد و مناسب برای مصارف دندانپزشکی باشد . 4 - 2 - اجزاء تشكیل دهنده
2 - 4 - 1- مایع باید صاف و شفاف و عاری از بلورها و رسوبات و رشتههای معلق باشد .
4- 2 - 2 - پودر پودر باید عاری از مواد خارجی بوده و اگر رنگی باشد رنگینه باید بطور کامل در آن پخش شده باشد .
4 - 3 - سیمان سخت نشده سیمان وقتی طبق روش بیان شده در بند 6 - 1 مخلوط میشود باید قوام يکنواخت داشته و کاملا مخلوط شده باشد و گازی از آن متصاعد نشود.
4- 4 - سیمان سخت شده پس از غوطه ور کردن سیمان در آب بمدت 5 روز نباید تغییر رنگی در آن در مقایسه با راهنمای رنگ ارائه شده توسط تولید کننده ( در صورت وجود ) در مجاورت نور معمولی و در زیر آب مشاهده شود . ضمنأ رنگ سیمان سخت شده باید در محدوده قابل قبول کار دندانپزشکی باشد .
4- 5- ویژگیهای کاربردی ویژگیهای سیمان مخلوط شده با در نظر گرفتن نوع و طبقه بندی سیمان وقتی طبق روشهای آزمون مندرج در بند 6 مورد آزمون قرار میگیرد باید با ویژگیهای جدول شماره 1 مطابقت نماید .
4- 6 - آرسنیک كل آرسنیک موجود وقتی طبق روش بیان شده در بند 6 - 8 مورد آزمون قرار میگیرد نباید از حدود داده در جدول تجاوز کند .
4- 7 - عاری بودن از مواد سمی سیمان وقتی طبق دستور کاربرد مخلوط میشود نباید باعث آسیبی در بافتهای دهانی شده و یا اتر سیستمیک دائم یا برگشت پذیر داشته باشد.
4 - 8 - دستور کاربرد دستورالعمل چگونگی مخلوط کردن مواد برای تشکیل سیمان باید بوسیله تولید کننده ارائه شود و موارد زیر را شامل باشد : 1- دما , شرایط و نوع بلوک و اسپاتول 2 - نسبت پودر و مایع توصیه شده 3- نسبت ترکیب پودر در مایع 4- حداکثر زمان کاربرد سیمان از پایان مخلوط کردن
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.