استاندارد ویژگی ها و روش های آزمون سرامیک های مورد مصرف در دندانپزشکی ISIRI 3221
پیشگفتار
استاندارد ویژگی ها و روش های آزمون سرامیک های مورد مصرف در دندانپزشکی که بوسیله کمیسیون فنی مواد غذائی تهیه و تدوین شده و در نهمین کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 70 / 10 / 23 مورد تائید قرار گرفته و اینک باستناد ماده یک قانون مواد الحاقی به قانون تاسیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب آذرماه 1349 بعنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع و علوم و استانداردهای ایران در مواقع لزوم مورد تجدید نظر قرار خواهند گرفت و هر گونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط , مورد توجه واقع خواهد شد .
بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدیدنظر آنها استفاده نمود. در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه حتيالمقدور بین این استاندارد و استانداردهای کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود.
لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم این استاندارد با استفاده از منبع زیر تهیه گردیده است : 1- استاندارد بینالمللی بشماره 6872, چاپ سال 1984.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگی ها و روش های آزمون سرامیک های مورد مصرف در دندانپزشکی است که برای ساخت , پروتزهای ثابت (سرپوش ها , بریج ها , اینله و انله ها ) سرامیکی دندانپزشکی بکار میروند .
اصطلاحات اختصاصی
در این استاندارد اصطلاحات با تعاريف خاص زیر بکار میرود :
1 - 2- سرامیک مخصوص پخت 2 در هوا : نوعی سرامیک دندانپزشکی است که در فشار معمولی اتمسفر حرارت دیده و پخته شود . 22- سرامیک آلومینایی : نوعی سرامیک دندانپزشکی که مشخصا " در ترکیبات آن مقدار زیادی اکسید آلومینیوم آلفا اضافه شده تا استحکام بیشتری پیدا کند .
3 - 4- تاج کلینکی : بخشی از دندان که بوسیله انساج لثه پوشانده نشده است . 42- متراکم سازی : روشی که ذرات سرامیک را قبل از حرارت دیدن بیکدیگر فشرده و متراکم میکند .
5 - 2- سرامیک اوپک 2: یک نوع سرامیک که دارای استحکام مکانیکی کافی بوده و برای اینکه بتواند بعنوان لایه زیرین سرامیک بدنه بکار رود بطور مناسب رنگ آمیزی شده است
6 - 2- سرامیک دندانپزشکی : نوعی سرامیک مخصوص که برای ساخت پروتزهای دندانی مورد استفاده قرار میگیرد . |
7 - 2- سرامیک دثتين ( عاجی - بدنه ) *: نوعی سرامیک دندانپزشکی که دارای مختصری شفافیت و حاوی رنگدانه است که در ایجاد فرم و رنگ اصلی پروتز سرامیکی نقش اساسی دارد.
8 - 2- درجه پخت ؟ الف - در مورد سرامیک اوپک : درجه حرارتی است که در آن سرامیک با حداکثر انقباض حجمی پخته میشود . ب – در مورد گلیز متوسط ( لعباب :) درجه حرارتی است که در آن لایه خارجی سرامیک پروتز بنحوی پخته میشود که سطح آن جلای قابل قبول را از لحاظ زیبایی و کلینیکی بدست آورد .
9 - 2 - سرامیک انامل ( مینایی : نوعی سرامیک دندانپزشکی شفاف که دارای رنگدانه کمتری است و روی لایه دنتین قرار میگیرد تا پروتز سرامیک شبیه مینای طبیعی دندان بنظر برسد.
10 - 2 - دامنه پخت : 10 الف - دامنه پخت پائین کمتر از 1050 درجه سلسيوس ب - دامنه پخت متوسط بين 1050 تا 1200 درجه سلسيوس ج - دامنه پخت بالا بالاتر از 1200 درجه سلسيوس
11 - 2 - بهر 1: نمونهای از سرامیک است از یک گروه و يكنوع و یک تولید کننده برای یک بار بررسی و آزمون انتخاب میشود . یکسان بودن رنگ نمونه انتخابی الزامی نیست
12 - 2 - مایع سراميك 12: مایعی غیر از آب که با پودر سرامیک مخلوط میشود. |
13 - 2 - گرانروانی ذوب 13: تغيير شكل سرامیک دندانپزشکی تحت تاثیر نیروی گرانش یا کشش سطحی در دمای بالا
14 - 2 - نوع 14: زمینه مصرفی پودر سرامیک ( اوپک , دنتین , انامل )...,
15 - 2 - سرامیک مخصوص پخت در خلاء : نوعی از سرامیک دندانپزشکی که در خلاء ( فشاری به مراتب پائينتر از فشار اتمسفر ) پخته میشود.
. 3- انواع و وجه تشخیص سرامیکهای دندانپزشکی بر حسب نوع کاربرد آنها طبقهبندی میشوند و چنانچه برای تشخیص آنها شاخص رنگ استفاده شود باید رنگهای مناسب ذکر شده در جدول شمار
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.