استاندارد اتوکلاوهای آزمایشگاهی - راهنمای نگهداری ISIRI 4584
پیشگفتار
استاندارد " اتوکلاوهای آزمایشگاهی - راهنمای نگهداری " که بوسیله کمیسیون فنی مربوطه تهیه و تدوین شده و در بیست و دومین کمیته ملی استاندارد مهندس پزشکی مورخ 76 / 12 / 23 مورد تایید قرار گرفته و اینک باستناد بند 1 ماده 3 قانون اصلاحی قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 بعنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد . برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع علوم , استانداردهای ایران در موقع لزوم مورد تجدید نظر قرار خواهد گرفت و هر گونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد ، در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوطه مورد توجه واقع خواهد شد . بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدید نظر آنها استفاده نمود .
در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه حتی المقدور بین این استاندارد و استاندارد کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود. لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم این استاندارد با استفاده از منبع زیر تهیه گردیده است :
Autoclaves for sterilization in laboratories Part 4. Guide to maintenance BS 2646 : Part 4: 1991
مقدمه
سری استانداردهای اتوکلاو شامل چهار استاندارد به شرح زیر است : استاندارد ملی شماره 4583: ویژگیهای طراحی و ساخت و ایمنی و عملکرد استاندارد ملی شماره 4585: مقررات نصب استاندارد ملی شماره 4584: راهنمای نگهداری استاندارد ملی شماره 4586: روشهای آزمون عملکرد این استاندارد اتوکلاوهایی را شامل میشود که برای اهداف زیر در نظر گرفته شدهاند: الف - سترون کردن مایعات ب - ایمن سازی مواد و تجهیزات آلوده ج - سترون کردن تجهیزات و ظروف شیشهای استاندارد حاضر در برگیرنده راهنمایی هایی در زمینه سیستم سرویس و نگهداری اتوکلاوهای آزمایشگاهی میباشد . به منظور ایمنی و عملکرد بهتر اتوکلاوهای آزمایشگاهی و تجهیزات فرعی , آن سرویس و نگهداری منظم آنها ضروری میباشد . توصیه میشود به منظور جلوگیری از بروز اشکال , یک برنامه مداوم در زمينه سرویس و نگهداری و در طول عمر مفید اتوکلاو , مورد استفاده قرار گیرد. این برنامه باید شامل بازرسی کلی و پیاده و سوار کردن دستگاه در فواصل زمانی معین و همچنین آزمون ابزار و سیستمهای کنترل آن باشد . تکرار بازدیدها به بار کاری اتوکلاو و پیچیدگی کنترلها بستگی دارد .
در برخی موارد و انجام بازرسیهای مربوط به سرویس و نگهداری در فواصل كوتاهتر از زمان توصیه شده در این استاندارد , ضروری میباشد. در مورد فواصل زمانی مناسب برای سرویس و نگهداری و همیشه باید با سازنده دستگاه , مشورت نمود.
بازرسی دورهای اتوکلاوها - استفاده کننده از اتوکلاو آزمایشگاهی باید برای بازرسی دورهای قسمتهای خاصی از سیستم فشار دارای یک برنامه مدون مناسب که توسط یک فرد ذیصلاح تدوین یا تعيين شده است , باشد .
استفاده کننده از دستگاه اتوکلاو باید از انجام آزمونها توسط فرد ذیصلاح در فواصل مندرج در برنامه مذکور و ثبت نتایج آخرین آزمون ها , اطمینان حاصل نماید . در صورت تطابق بازرسی دورهای اتوکلاوها با کار در نظر گرفته شده مطابق این استاندارد و میتوان زمان استراحت اتوکلاو را کاهش داد .
هدف و دامنه کاربرد
این استاندارد , راهنمایی هایی را در مورد عوامل مهم در تهیه برنامه سرویس و نگهداری اتوکلاوهای آزمایشگاهی ارائه میدهد.
منظور از این نوع اتوکلاوها , اتوکلاوهای مخصوص سترون کردن مواد و کالاهای آلوده به میکروارگانیسمهای خطرناک گروه 1, 2 و 13 ( به جز مواد آلوده به میکروارگانیسمهای خطرناک گروه 4) میباشند . بازرسی اتوکلاوها خارج از هدف و دامنه کاربرد این استاندارد میباشد .
تعاریف و اصطلاحات
در این استاندارد واژهها و اصطلاحات با تعاریف زیر بكار برده میشود :
1 - 2- فرد مسئول 2 فرد مسئول راه اندازی اتوکلاوها در آزمایشگاه
2 - 2- مهندس سرویس و نگهداری شخصی که عملیات سرویس و نگهداری را روی اتوکلاو انجام میدهد. این فرد ممكن است توسط آزمایشگاه استخدام شده یا با آزمایشگاه قرار داد ببندد و یا توسط سازنده اتوکلاو استخدام شود. مهندسین سرویس و نگهداری و دارای مهارت و دانش کافی در زمینه اصول کلی اتوکلاو و عملیات مربوط به آن میباشند ( بند 3 و 5 را بينيد ).
3 - 2- کاربر 4 فردی که به منظور استفاده از اتوکلاو آموزش میبیند.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.