استاندارد آزمایشگاههای تشخیص طبی - الزامات ایمنی ISIRI-10142
پیش گفتار
استاندارد آزمایشگاههای تشخیص طبی - الزامات ایمنی" که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط توسط مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تهیه و تدوین شده و در یکصد و پنجاه و هشتمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1386 / 11 / 27 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی استفاده کرد.
منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
ISO 15190: 2003 Medical Laboratories – Requirements for Safety
مقدمه
این استاندارد الزامات ایجاد و پشتیبانی از یک محیط کاری ایمن در آزمایشگاه تشخیص طبی را مشخص می نماید. مانند تمام رهنمودهای ایمنی، الزاماتی را برای تأمین وجود شخص خاصی فراهم می سازد که در نهایت مسؤول است و تمام مستخدمین در موارد زیر مسؤولیت شخصی بر عهده خواهند داشت.
- ایمنی خودش هنگام کار،
- ایمنی دیگران که ممکن است تحت تاثیر کار او قرار گیرند. ارزیابی ریسک در حد امکان به منظور برطرف نمودن خطرها است. در صورت عدم انجام این ارزیابی، ریسک هر خطر تا حد ممکن با استفاده از ترتیب اولویتی زیر کاسته می شود:
- جانشینی؛
- محدود نگه داشتن؛ یا
- استفاده از سنجش ها و تجهیزات محافظ شخصی
اولین ملاحظه، ایمنی است و هزینه در درجه دوم اهمیت قرار دارد. اگر چه این استاندارد به منظور استفاده در کل رشته های شناخته شده خدمات آزمایشگاه تشخیص طبی تدوین شده است، اما ممکن است در سایر خدمات و رشته ها نیز مفید و مناسب باشد. با این وجود، آزمایشگاههای تشخیص طبی که با جابجایی بیماری زاهای انسانی با سطوح نفوذناپذیری 3 و 4 (برای اطلاعات بیشتر به بند 4 مراجعه شود) سر و کار دارند باید الزامات مضاعفی را برای تأمین ایمنی رعایت کنند.
هدف از این استاندارد ارائه رهنمود در مورد دادن اعتبارنامه نیست، ولی ممکن است در چنین مواردی از سوی دولت، ارگان های حرفه ای یا سایر مقامات نیز مورد استفاده قرار گیرد.
قوانین و مقررات بین المللی، ملی یا منطقه ای ممکن است در خصوص موضوعات خاص مشمول در این استاندارد کاربرد داشته باشد.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین الزاماتی برای رویه های ایمن در آزمایشگاه تشخیص طبی می باشد.