استاندارد آکوستیک - روشهای آزمون شنوایی سنجی - قسمت دوم: شنوایی سنجی میدان صدا با سیگنال های آزمون باند باریک و نغمه ناب ISIRI-10534-2
پیش گفتار
استاندارد "آکوستیک - روشهای آزمون شنوایی سنجی - قسمت دوم: شنوایی سنجی میدان صدا با سیگنال های آزمون باند باریک و نغمه ناب" که توسط کمیسیون های مربوط تهیه و تدوین شده و در یکصد و شصت و سومین اجلاس کمیته ملی مهندسی پزشکی مورخ 86 / 12 / 19 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
برای حفظ همگامی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها ارایه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد.
منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد به کار رفته است به شرح زیر است:
8253-2: 1992, Acoustics — Audiometric test methods - Part 2: Sound field audiometry with pure tone and narrow-band test signals
مقدمه
استاندارد ملی ایران 1-10534 و استاندارد 6189 ISO روش های اجرایی مربوط به تعیین آستانههای شنوایی را با استفاده از نغمه های ناب عرضه شده به آزمون شونده توسط لرزشگر استخوانی با گوشی در بر می گیرد.
این استاندارد، روش های اجرایی مربوط به تعیین آستانههای شنوایی را در میدان صدا در بر می گیرد. به طور کلی، آزمون میدان صدا اشاره بر شنیدن سیگنال آزمون از دو گوش دارد که سیگنال توسط یک یا چند بلند گو در اتاق آزمون عرضه شده است. سیگنال آزمون ممکن است نغمه ناب، نغمه مدوله شده بسامدی یا باند باریک نوفه باشد. ویژگی های آکوستیکی میدان صدا از طریق گزینش سیگنال آزمون، تعداد و خصوصیات آکوستیکی بلندگوهای مورد استفاده، ونیز ویژگی های آکوستیکی اتاق آزمون تعیین می شود.
شنوایی سنجی میدان صدا را می توان برای مقاصد گوناگونی مورد استفاده قرار داد، برای مثال ارزشیابی تیز حسی شنوایی کودکان و تعیین بهره کارکردی سمعک در گوش یک شنونده ویژه.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، مشخص کردن ویژگی های سیگنال آزمون مرتبط، الزامات مربوط به میدان های صدای آزاد، پخشا و شبه آزاد، و روش های اجرایی شنوایی سنجی میدان صدا با استفاده از نغمه های ناب، نغمه های مدوله بسامدی یا دیگر سیگنال های آزمون باند باریک توسط یک یا چند بلندگو است که اصولا برای تعیین ترازهای آستانه شنوایی در گستره بسامدی 125 تا 12500 هرتز به کار میرود.
این استاندارد، مشخصات استفاده از بلندگوهای دستی را در بر نمی گیرد.
این استاندارد، درباره گفتار به عنوان سیگنال آزمون کاربرد ندارد.
مقصود این آزمون، اطمینان از این امر است که آزمون های شنوایی با استفاده از شنوایی سنجی میدان صدا، تاحد امکان، درجه درستی و تجدید پذیری بالایی را به دست می دهند.
در پیوستهای الف وپ، مثال هایی از نمایش های ترسیمی نتایج و یک کتاب نامه فراهم شده است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.