استاندارد اکوستیک - صفر مرجع برای کالیبراسیون تجهیزات شنوایی سنجی - قسمت دوم: ترازهای فشار صدای استانه معادل برای نغمه های ناب و گوشیهای مخفی ISIRI-10535-2
پیش گفتار
استاندارد "اکوستیک - صفر مرجع برای کالیبراسیون تجهیزات شنوایی سنجی - قسمت دوم: ترازهای فشار صدای استانه معادل برای نغمه های ناب و گوشیهای مخفی" که توسط کمیسیون های مربوط تهیه و تدوین شده و در یکصد و شصت و چهارمین اجلاس کمیته ملی مهندسی پزشکی مورخ 86 / 12 / 19 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
برای حفظ همگامی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها ارایه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد.
منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد به کار رفته است به شرح زیر است:
Acoustics- Reference zero for the calibration of audiometric ISO 389-2: 1994 equipment- Part 2: Reference equivalent threshold sound pressure levels for pure tones and insert earphones
مقدمه
هر قسمت از این استاندارد، یک صفر مرجع ویژه را برای کالیبراسیون تجهیزات شنوایی سنجی مشخص می کند. استاندارد 389 ISO (که قرار است به عنوان قسمت اول این استاندارد منتشر شود) مقادیر ترازهای فشار صدای آستانه معادل مرجع (RETSPL) را برای نغمه های ناب و دو الگوی مشخص گوشی های سوپر اورال مورد استفاده به همراه کوپلر آکوستیکی مطابق با استاندارد 60303 IEC، و برای گوشی های سوپرا اورال با الگوی مشخص به همراه گوش مصنوعی مطابق با استاندارد 60318
IEC در بردارد. در استاندارد ملی ایران 4-10535 ترازهای مرجع نوفه ماسک باند باریک بر پایه این داده های RETSPL مشخص شده است.
اما در برخی از کاربردهای شنوایی سنجی ممکن است استفاده از گوشی های مخفی برای تحویل سیگنال آزمون یا نوفه ماسک، به طور مثال برای کاهش اثر انسداد یا اثرات میان گوشی مورد نظر باشد. داده های RETSPL برای این نوع گوشی در این استاندارد مشخص شده اند. این داده ها بر پایه ارزیابی داده های فنی فراهم شده توسط آزمایشگاهها در کشورهای گوناگون و نمایانگر قابل اطمینان ترین داده های موجود هستند.
مشخص شده است که میان نتایج اندازه گیری های تراز آستانه شنوایی به دست آمده توسط تجهیزات شنوایی سنجی که از الگوهای گوناگون گوشی استفاده می کنند یعنی گوشی های سوپرااورال یا مخفی ممکن است اختلاف های اندکی ایجاد شود.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، مشخص کردن ترازهای فشار صدای آستانه معادل مرجع (RETSPL) برای کالیبراسیون شنوایی سنجهای نغمه ناب در تکمیل موارد مندرج در استاندارد 389 : 1991 ISO است. مقادير تعیین شده در این استاندارد برای گوشی های مخفی با الگوی مشخص شده در بند 4 کاربرد دارند.
یادآوری - در پیوست ب، یک یاد آوری درباره دستیابی به مقادیر مرجع و منشأ داده های ورودی و در پیوست ب، یک کتاب نامه فراهم شده است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.