استاندارد آکوستیک - صفر مرجع برای کالیبراسیون تجهیزات شنوایی سنجی - قسمت هفتم: آستانه مرجع شنوایی در شرایط شنیدن در میدان آزاد و میدان پخشا ISIRI-10535-7
پیش گفتار
استاندارد "آکوستیک - صفر مرجع برای کالیبراسیون تجهیزات شنوایی سنجی - قسمت هفتم: آستانه مرجع شنوایی در شرایط شنیدن در میدان آزاد و میدان پخشا" که توسط کمیسیون های مربوط تهیه و تدوین شده و در یکصد و شصت و چهارمین اجلاس کمیته ملی مهندسی پزشکی مورخ 86 / 12 / 19 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
برای حفظ همگامی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهدشد و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها ارایه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد.
منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد به کار رفته است به شرح زیر است:
ISO 389-7: 2005, Acoustics- Reference zero for the calibration of audiometric equipment- Part 7: Reference threshold of hearing under free-field and diffuse-field listening conditions
مقدمه
در برخی از کاربردهای شنوایی سنجی، سیگنال های آزمون از طریق بلندگو در شرایط میدان صدای آزاد یا میدان صدای پخشا تحویل داده می شوند. این استاندارد صفر مرجع را برای کالیبراسیون تجهیزات شنوایی سنجی مورد استفاده برای شنوایی سنجی میدان صدا مشخص می کند. روش های آزمون شنوایی سنجی متناظر در استانداردهای ملی ایران 110534 و 2-10534 مشخص شده اند.
مانند دیگر پدیده های ذهنی، جزئیات آستانه شنوایی از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما برای گروهی از افراد با شنوایی عادی در گستره سنی محدود، مقادیر گرایش مرکزی را می توان برای مشخص کردن گروه تعیین کرد. این مجموعه استانداردها داده های آستانه مربوط به افرادی با شنوایی عادی را در گستره سنی 18 تا 25 سال مشخص می کند.
داده های مشخص شده در این استاندارد مربوط به موارد زیر است:
الف) نغمه های ناب شنیده شده در شرایط شنیدن از دو گوش در امواج تخت پیش رونده در حالی که آزمون شونده به طور مستقیم رو به منبع صدا قرار دارد (برخورد جانبی)، و در حالی که تراز فشار صدا در موج پیشرونده آزاد در موقعیت مرکزی سر شنونده بدون حضور وی اندازه گیری می شود؛
ب) باندهای یک سوم هنگامی نوفه (سفید یا صورتی) شنیده شده در شرایط شنیدن با دو گوش در میدان صدای پخشا در حالی که تراز فشار صدا در میدان صدا در موقعیت مرکزی سر شنونده بدون حضور وی اندازه گیری می شود.
برای بسامدهای تا 8 کیلوهرتز، هر مجموعه از داده ها ممکن است به طور مساوی به باندهای دیگر نوفه (سفید یا صورتی) نیز اعمال شوند که پهنای باند آن کمتر از پهنای باند بحرانی است.
داده ها بر پایه ارزیابی اطلاعات فنی فراهم شده در آزمایشگاهها در کشورهای گوناگون به دست آمده اند و نمایانگر قابل اطمینان ترین داده های موجود در حال حاضر هستند. برای اطلاع، در پیوست الف نکته ای درباره به دست آوردن مقادیر مرجع و مبدأ داده ها معین شده است.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، مشخص کردن آستانه مرجع شنوایی برای کالیبراسیون تجهیزات شنوایی مورد استفاده در شرایط زیر است:
الف) میدان صدا بدون حضور شنونده متشکل از یک موج تخت پیش رونده آزاد میدان آزاد) یا میدان صدای پخشا طبق استاندارد ملی ایران 2-10534. در مورد میدان آزاد، منبع صدا مستقیما رو به شنونده است (برخورد روبه رو).
ب) سیگنالهای صدا، در مورد شرایط میدان آزاد، نغمه های سینوسی) ناب و در مورد شرایط میدان پخشا، باندهای یک سوم هنگامی نوفه (سفید یا صورتی) هستند.
پ) بدون حضور شنونده، تراز فشار صدا در موقعیتی اندازه گیری می شود که مرکز سر شنونده در آن قرار می گیرد.
ت) شنیدن از دو گوش صورت می گیرد. یاد آوری 1- در استاندارد ملی ایران 2-10534 مقادیر تصحیح برای آستانه شنوایی در شرایط شنیدن در میدان آزاد و زوایای برگزیده انحراف برخورد صدا (45 و 90 درجه) از برخورد روبه رو برای آگاهی تعیین شده اند.
یاد آوری 2- در مرجع [1] کتاب نامه، شرایط دیگری معین شده است. داده های مربوط به بسامدهای ترجیحی طبق استاندارد ملی ایران 10536 در مجموعه یک سوم هنگامی از 20 تا و شامل 16000 هرتز، و به علاوه، برای برخی از بسامدهای شنوایی میانی تا 18000 به صورت عددی تعیین شده اند.
بایستی تأکید شود که داده های آستانه با صفر شنوایی سنجی مشخص شده در استانداردهای ملی ایران 1-10535، 2-10535، 5-10535 و 8-10535 تفاوت دارد زیرا در این استانداردها به شنوایی از یک گوش از طریق گوشی و ترازهای فشار صدای مرجع به کوپلرهای مشخص و شبیه سازهای گوش ارجاع شده است. بنابراین مقایسه مستقیم میان داده های موجود در استانداردهای یادشده و این استاندارد، مناسب نیست.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.