استاندارد مراکز کنترل - طراحی ارگونومیک - قسمت ۶: الزامات محیطی برای مراکز کنترل ISIRI 11844-6
پیش گفتار
استاندارد" مراکز کنترل - طراحی ارگونومیک - قسمت 6: الزامات محیطی برای مراکز کنترل " که پیش نویس آن در کمیسیون های فنی مربوط تهیه و تدوین شده و در سیصد و بیست و پنجمین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 90 / 12 / 22 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود . برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت . بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی استفاده کرد.
منبع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
ISO 11064-6: 2005, Ergonomic design of control centres - Part 6:Environmental equirements for control centres
مقدمه
جنبه های محیطی مرتبط با طراحی سیستم های انسان - ماشین نیازمند توجه هستند، چرا که محیطهای ضعیف می توانند به طور جدی بر عملکرد کاربر تاثیر بگذارند. در اتاق های کنترل، این عوامل محیطی شامل روشنایی، رطوبت، درجه حرارت، ارتعاش و سروصداست. این عوامل نیاز به توجه به تغییر نوبت کاری، عملیات زمان واقعی تحت فشار زمان و تجهیزات تخصصی استفاده شده در اتاق های کنترل دارند. در این قسمت از استاندارد ملی ایران شماره 11844، الزامات محیطی معرفی شده اند که شرایط کاری را به گونه ای بهینه می سازند که ایمنی تامین می شود، سلامتی آسیب نمی بیند و کارآیی کارورانه اتاق کنترل بیشتر می شود. درجه اختصاصی بودن این استاندارد الزامات محلی و ملی را شامل نمی شود، که ممکن است در بین کشورها و/یا مناطق متفاوت باشد.
در چنین مواردی، باید با کارشناسان در مناطق مرتبط (عوامل انسانی و ارگونومیک، روشنایی، آکوستیک، محیط حرارتی و ...) مشاوره شود. برای ارزش های مشخص شده در باره متغیرهای محیطی، به پیوست الف و استانداردهای محلی و ایا استاندارهای ملی کشور یا منطقه مربوط مراجعه کنید.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین الزامات محیطی و نیز ارائه توصیه هایی برای طراحی ارگونومیک، ارتقاء کیفیت یا نوسازی اتاق های کنترل و دیگر نواحی عملکردی در سوئیت کنترل می باشد. جنبه های مشروح زیر تحت پوشش این استاندارد قرار دارد:
الف - حرارت محیط (مناطق معتدل)؛ ب - کیفیت هواء پ - روشنایی محیط؛ ت - محیط آکوستیک؛ ث - ارتعاش؛ ج - طراحی زیبا شناختی و داخلی.
این استاندارد برای همه انواع مراکز کنترل، از جمله مراکز مخصوص کارهای صنعتی، سیستم های انتقال و ارسال سریع و خدمات اضطراری کاربرد دارد. اگر چه این استاندارد اساسا برای مراکز کنترل غیر متحرک در نظر گرفته شده است، بسیاری از اصول آن با مراکز متحرک مانند آن چه در کشتی ها، لوکوموتیوها و هواپیماها یافت میشود، مربوط است. تاثیر میدان های الکترومغناطیسی در دامنه این استاندارد قرار ندارد. راهنمایی در مورد تاثیرات میدان های الکترومغناطیسی در کیفیت تصویر صفحات نمایشی در استاندارد 1-9246 ISO ارائه شده است.
یاد آوری مهم به این استاندارد با استانداردهای ملی ایران شماره 2- 11844 و 3-11064 ISO ارتباط تنگاتنگی دارد که جانمایی اتاق کنترل را شرح می دهند. این استاندارد همچنین با طراحی رابطهای کاربری تجهیزاتی که تحت تاثیر عوامل محیطی هستند، ارتباط می یابد. طراحان باید الزامات محیطی عمومی تر همراه با تجهیزات صفحه نمایش ارائه شده در سایر استانداردهای ملی ایران را مورد توجه قرار دهند.
مراجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد ملی ایران به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزیی از این استاندارد ملی ایران محسوب می شود.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.