استاندارد وسایل بدنسازی ثابت برای فضاهای باز عمومی الزامات ایمنی و روش های آزمون INSO-16110
پیش گفتار
استاندارد" وسایل بدنسازی ثابت برای فضاهای باز عمومی الزامات ایمنی و روش های آزمون " که توسط کمیسیونهای مربوط تهیه و تدوین شده و در سیصد و نود چهارمین کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 92 / 1 / 27 مورد تایید قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع ، علوم و خدمات ، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود ، در هنگام تجدید نظر در کمسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت . بنابراین، برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد.
منبع و ماخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
DIN 79000: 2012 Permanently installed outdoor fitness equipment - Safety requirements and test methods
مقدمه
وسایل بدنسازی ثابت برای فضای عمومی برای افرادی مناسب اند که از تحرک داشتن لذت می برند و می۔ خواهند فعالیت داشته باشند و یا بایستی در آنان تمایل به حرکت را ایجاد کرد. از اینرو در تعیین الزامات در این استاندارد فرض بر این است که این وسایل برای حفظ و بهبود آمادگی جسمی و روحی کاربرد دارد.
در تدوین این استاندارد به این مسئله برخوردیم که موضوعات مربوط به ایمنی باید براساس و با توجه به توانایی سنی بررسی گردد، زیرا توانائی برخورد با موارد مخاطره آمیز تا حد زیادی به مهارت کاربر بستگی دارد. تقریبا می توان مطمئن بود که غیر از گروه های سنی ذکر شده سایر گروههاهم از وسایل بدنسازی استفاده کنند. اما چنین تصمیم گرفته شده است که استفاده از وسایل بدنسازی برای افراد چهارده سال به بالا مجاز باشد و الزامات فنی ایمنی بر این اساس تعیین شود تا مرز مشخصی بین این وسایل و وسایل بازی طبق سری استانداردهای ملی ایران شماره 6436 وجود داشته باشد. در هر حال هرجا که به نظر مفید و ممکن می رسیده، الزامات این سری استاندارها نیز لحاظ شده است.
در الزامات مندرج در این استاندارد فرض بر این است که هر کاربر وسایل بدنسازی، میزان توانائی و کشش بدن خود را می شناسد و می تواند از این وسایل مستقلا استفاده کند. در استفاده مطابق مقررات این وسایل، یعنی با رعایت راهنمائی های درج شده روی هر یک از دستگاه ها می توان تصور کرد که یک یا چندین قسمت بدن به تحرک واداشته میشوند و فشار غیر منطقی یا غیر اصولی بر آنها وارد نمی شود. در موارد نادر امکان خطر همچنان وجود دارد. با این حال اشتباه های کوچک در حركات و در کار با دستگاهها نباید برای سلامتی کاربر تبعات سنگین داشته باشد. در صورت استفاده نادرست از دستگاهها ممکن است خراشیدگی، رگ به رگ شدن و یا در موارد نادر شکستگی استخوان، مثلا در صورت پائین افتادن از وسایل، رخ دهد.
با توجه به احتمال های فوق توصیه میشود که در فواصل زمانی منظم دوره های مقدماتی ترتیب داده شود تا در آنها متخصصان بتوانند نحوه کار هریک از وسایل و آثار احتمالی آنها بر جسم و روح را شرح دهند.
نصب وسایل بدنسازی در فضاهای باز عمومی همواره دستخوش بهبود و پیشرفت است. از اینرو در این استاندارد نوع خاصی از وسایل ذکر نشده است. الزامات کلی این استاندارد برای کلیه وسایل صدق می کند.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین الزامات ایمنی و روش های آزمون وسایل بدنسازی است که در فضاهای باز بطور دائمی نصب شده و دسترسی به آنها محدودیت خاصی ندارد.
این استاندارد برای وسایل بدنسازی مخصوص افراد بالاتر از چهارده سال کاربرد داشته و برای تجهیزات زمین بازی که الزامات آن در سری استاندارد ملی 6436 تعیین شده است کاربرد ندارد حتی اگر این تجهیزات الزامات این استاندارد را نیز براورده نماید.
همچنین این استاندارد برای وسایل ورزشی که الزامات آن در سری استاندارد ملی ایران شماره 10423 تعیین شده است کاربرد نداشته و وسایل ورزشی دارای نیروی محرکه الکتریکی را نیز شامل نمی شود.
یادآوری- در این استاندارد " وسایل بدنسازی ثابت برای فضاهای باز عمومی" به اختصار " وسایل بدنسازی" نامیده می شوند.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.