استاندارد ارگونومی محیط های حرارتی - محل های کار سرد - ارزیابی و مدیریت ریسک ISIRI 13209
پیش گفتار
استاندارد ارگونومی محیط های حرارتی - محل های کار سرد - ارزیابی و مدیریت ریسک " که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط تهیه و تدوین شده و در دویست و هفتاد و هشتمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 89 / 10 / 16 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371 ، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود . برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت . بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی استفاده کرد.
منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
ISO 15743: 2008 Ergonomics of the thermal environment - Cold workplaces – Risk assessment and management
مقدمه
این استاندارد متعلق به مجموعه ای از استانداردهای حرارتی (برای آگاهی بیشتر به بند 2 و مراجع معرفی شده در پیوست اطلاعاتی ج مراجعه شود) است که به منظور ارزیابی و مدیریت کار در سرما، یعنی در شرایطی که حالتها و حس های ناراحت کننده بر اثر سرما به وجود می آید، تدوین شده است. این شرایط برای کارهای فیزیکی سبک، در دمای C° 10 یا پایین تر از آن حاصل می شود. در شماری از صنایع و کسب و کارها مواجهه های بسیار زیاد با سرما روی میدهد، چه سرمای خارج ساختمان، و چه سرمای داخل آن، جاهایی که کارکنان ممکن است در معرض شرایط پرباد و بارانی نیز قرار بگیرند. کار کردن در محیطهای سرد چندین آثار نامطلوب بر روی کارایی و سلامت انسان دارد، از قبیل: الف - ناراحتی حرارتی ب - تنش عصبی؟ پ - کارایی پایین؛ و ت - بیماریها و آسیب های ناشی از سرما۔ سرما، علاوه بر موارد مذکور، با چند عامل در محل کار تداخل پیدا می کند، سبب تغییر یا تشدید ریسک عوامل خطرزای متداول می شود و ریسک آسیب های همراه با سرما را افزایش میدهد. وجود راهبردی جامع در زمینه اقدامات و روش های ارزیابی و مدیریت ریسک کار، در محیطهای سرد لازم است چرا که سرما پیامدهای منفی بر سلامتی و کارایی افراد و هم چنین بر بهره وری کار، کیفیت و ایمنی دارد.
گرچه استانداردهایی وجود دارند که در آنها روش های خاص (ابزارها و شاخصها) برای ارزیابی عایق بندی پوشش مورد نیاز برای حالت های مختلف مواجهه با سرما ( به استاندارد 11079 ISO مراجعه کنید) یا تبعات فیزیولوژیکی و روان شناسی مرتبط با موارد مختلف مواجهه حرارتی ارائه شده است، با این حال، خلائی در زمینه وجود دستورالعمل هایی با کاربرد عملی در محیطهای کاری سرد، احساس می شد که این استاندارد با هدف پر کردن آن، تدوین شده است. در این استاندارد، روش ها و اقدامات ارزیابی و مدیریت ریسک های بهداشت و کارایی حرفه ای برای کار در سرما شرح داده شده است. انتخاب زمان مناسب برای بهره مندی از این روش ها و اقدامات، با صلاحدید افرادی تعیین می شود که مسئولیت ایمنی وایا بهداشت حرفه ای را برعهده دارند.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، ارائه راهبرد و ابزارهای عملی برای ارزیابی و مدیریت ریسک سرما در محل کار است.
2 - 1 موارد مشروح زیر در دامنه کاربرد این استاندارد قرار دارد :| الف - الگوها و روشهای ارزیابی و مدیریت ریسک. ب - فهرست بازبینی برای تشخیص مشکلات مرتبط با سرما در کار. پ - الگو، روش و پرسشنامه مورد نظر برای استفاده متخصصان بهداشت و سلامت حرفه ای در جهت تشخیص افراد با علائم و شکایات 3 افزایش دهنده و تشدید کننده حساسیت به سرما و در کنار آن، ارائه راهنمایی ها و دستورالعمل های محافظت افراد در مقابل سرما ت - خطوط راهنما در باره چگونگی استفاده از استانداردهای حرارتی و سایر روشهای علمی صحه گذاری۔ شده هنگام ارزیابی ریسک های مرتبط با سرما. ث - نمونه ای عملی از کار در سرما۔ یاد آوری 1- این استاندارد از ایمنی و بهداشت حرفه ای (OHS) پشتیبانی می کند.
یاد آوری 2- این استاندارد برای هر دو موقعیت کاری، هم در داخل ساختمان و هم خارج از آن کاربرد دارد (کار داخل ساختمان، کار انجام شده درون وسایل نقلیه را نیز شامل می شود و کار خارج ساختمان، کار در خشکی و کار در دریا را در بر می گیرد).
یاد آوری 3 - این استاندارد برای موقعیتهای غواصی یا سایر کارهای انجام شده در زیر آب، کاربرد ندارد.
مراجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد ملی ایران به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد ملی ایران محسوب می شود. در صورتی که به مدرکی با ذکر تاریخ انتشار ارجاع داده شده باشد، اصلاحیه ها و تجدیدنظرهای بعدی آن مورد نظر این استاندارد ملی ایران نیست. در مورد مدارکی که بدون ذکر تاریخ انتشار به آنها ارجاع داده شده است، همواره آخرین تجدیدنظر و اصلاحیه های بعدی آنها مورد نظر است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.