استاندارد ارگونومی - علائم خطر برای مکان های عمومی و محیط های کار - علائم شنیداری خطر ISIRI 13605
پیش گفتار
استاندارد " ارگونومی - علائم خطر برای مکان های عمومی و محیط های کار - علائم شنیداری خطر" که پیش نویس آن در کمیسیون های فنی مربوط توسط مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تهیه و تدوین شده و در دویست و نود و چهارمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 89 / 11 / 27 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی استفاده کرد.
منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
ISO 7731:2003, Ergonomics- Danger signals for public and work areas- Auditory danger signals
مقدمه
این استاندارد معیارهای کاربردی را برای شناخت علائم شنیداری خطر به ویژه در مواردی که سروصدای محیط زیاد است، مشخص می کند. علائم شنیداری خطر که با استفاده از عبارت "علائم خطر" در این استاندارد بیان شده است، برای علائم اضطراری و علائم هشدار به کار می رود (به جدول یک مراجعه کنید). در استانداردهای مشروح زیر در مورد علائم شنیداری خطر مطالبی ارائه شده است: - استاندارد ملی ایران شماره 10706 مربوط به علائم شنیداری تخلیه اضطراری؛ - استاندارد 11429 ISO مربوط به علائم شنیداری و دیداری خطر. انواع مختلف علائم خطر و پاسخ های آنها در جدول یک ذکر شده است. باید توجه شود که استاندارد11429 ISO این موضوع را با جزئیات بیشتری پوشش می دهد.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، بیان اصول فیزیکی طراحی، الزامات ارگونومیکی و روش های آزمون مرتبط با علائم خطر برای مکان های عمومی و محیط های کار در منطقه دریافت علامت می باشد.
این استاندارد راهنمایی هایی را برای طراحی علائم ارائه می دهد و برای سایر موقعیت های مشابه نیز کاربرد دارد. ارتباط تفاوت های موجود بین علائم شنیداری اضطراری، علامت شنیداری تخلیه اضطراری و علائم هشدار بهتر است مورد توجه قرار گیرد. علامت تخلیه اضطراری در استاندارد ملی ایران شماره 10706 بیان شده
این استاندارد برای هشدارهای کلامی خطر برای مثال: فریادها، اعلان با بلندگوها کاربرد ندارد. علائم کلامی خطر در استاندارد 9921 ISO پوشش داده میشود. این استاندارد برای وضع مقررات خاص، مانند مقررات مورد استفاده برای بلایای عمومی و حمل و نقل عمومی کاربرد ندارد.
مراجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد ملی ایران به آنها ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات جزئی از این استاندارد ملی ایران محسوب می شود. در صورتی که به مدرکی با ذکر تاریخ انتشار ارجاع داده شده باشد، اصلاحیه ها و تجدیدنظرهای بعدی آن مورد نظر این استاندارد ملی ایران نیست. در مورد مدارکی که بدون ذکر تاریخ انتشار به آنها ارجاع داده شده است، همواره آخرین تجدیدنظر و اصلاحیه های بعدی آنها مورد نظر است. استفاده از مرجع زیر برای این استاندارد الزامی است:
IEC 61260, Electroacoustics — Octave-band and fractional-octave-band filters
اصطلاحات، تعاریف و نمادها
در این استاندارد اصطلاحات و تعاریف زیر به کار می رود. یاد آوری - برای آگاهی از نمادهای مورد استفاده در این استاندارد به پیوست الف مراجعه کنید.
سروصدای محیط همه صداها در منطقه دریافت علامت که به وسیله فرستنده علامت خطر تولید نشده است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.