معرفی دستگاه نگاتوسکوپ
نگاتوسکوپ (Negatoscope)
نگاتوسکوپ صفحه ی پر نوری است که فیلم های رادیولوژی بر روی آن قرار میگیرد و به وسیله آن دیدن جزئیات فیلم ها به آسانی انجام میشود. نور صفحه ی نگاتوسکوپ، باید به صورت یکنواخت و یکسان در تمام صفحه پخش شود، چرا که یکنواخت نبودن نور و ایجاد سایه بر روی صفحه باعث خطا در تشخیص پزشک خواهد شد.
نام های دیگر این دستگاه عبارتند از: ویوور فیلم اشعه ایکس، نمایشگر فیلم اشعه ایکس ، لایت باکس رادیوگرافی ، Xray film viewr، Xray light box و ...
این تجهیزات پزشکی در انواع دیواری به صورت نصب رو کار و توکار و نیز بر روی پایه عرضه می شوند که بسته به امکان تعداد نمایش عکس در صفحه به انواع تک خانه، دو ، سه و چهار خانه تولید می شوند. این دستگاه در بیمارستان ها ، درمانگاه ها ، مطب های پزشکان و بخش های رادیولوژی قابل استفاده است.
منبع نور
در نگاتوسکوپ از دو نوع لامپ های فلورسنت و LED استفاده می شود، البته امروزه به دلایل زیر کیفیت نور بالا و مقرون به صرفه بودن لامپ های LED، از این نوع لامپ بیشتر استفاده می شود. برخی از مزایای دیگر لامپ های LED عبارتند از:
- روشنایی یکنواخت و بهتری دارد.
- طول عمر LED حدود 40،000 ساعت است که نیاز به لامپهای گران قیمت و گاها کمیاب دیگر را کاهش می دهد.
نکات طراحی و ساخت
- عدم نیاز به فن های بزرگ زیاد و همچنین فاصله کمتر بین LED و صفحه نمایش در مقایسه با سایر لامپ ها که باعث سایز کوچکتر نمایشگر می شود.
- صفحه نمایش باید به صورتی باشد که نور آن چشم کاربر را اذیت نکند.
- نمایشگر از جنس ضد خش باشد.
- دارای کنترل شدت نور باشد.
- مصرف توان و حداکثر نور در هنگام خرید در نظر گرفته شود.
- قابلیت حرکت و وزن دستگاه نیز اهمیت دارد.
دما
نگاتوسکوپ باید دارای یک فن، بلوور یا تجهیز دیگری باشد که دمای یکنواخت را فراهم کرده و از آسیب دیدن فیلم در هنگام مشاهده آن جلوگیری شود.
طبق استاندارد IS/ISO 5580:1985 ، دمای محفظه نباید پس از یک ساعت استفاده مداوم از 60 درجه بیشتر شود. بنابراین جنس باکس مهم است که آلومینیوم به دلیل داشتن نقش هیت سینک ترجیح داده می شود.
نویسنده: مهندس علیرضا فرهام
-
محسن ترابی
خیلی عالی مختصر و مفید
30