استاندارد دزسنجی پرتودهی خون - آیین کار - INSO 14355
پیش گفتار
استاندارد «دزسنجی پرتودهی خون - آیین کار» که نخستین بار در سال 1390 تدوین و منتشر شد، بر اساس پیشنهادهای دریافتی و بررسی و تأیید کمیسیون های مربوط بر مبنای پذیرش استانداردهای بین المللی به عنوان استاندارد ملی ایران به روش اشاره شده در مورد پ، بند 7، استاندارد ملی ایران شماره 5 برای اولین بار مورد تجدیدنظر قرار گرفت و در هفتصد و پنجاه و هشتمین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1397/10/16 تصویب شد. اینک این استاندارد به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
استانداردهای ملی ایران بر اساس استاندارد ملی ایران شماره 5 (استانداردهای ملی ایران - ساختار و شیوه نگارش) تدوین می شوند. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در صورت لزوم تجدیدنظر خواهند شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی ایران استفاده کرد.
این استاندارد جایگزین استاندارد ملی ایران شماره 14355: سال 1390 می شود.
این استاندارد ملی بر مبنای پذیرش استاندارد بین المللی زیر به روش «ترجمه تغییر یافته» تهیه و تدوین شده و شامل ترجمه تخصصی کامل متن آن به زبان فارسی همراه با اعمال تغییرات با توجه به مقتضیات کشور است:
ISO/ASTM 51939: 2017, Practice for Blood Irradiation Dosimetry
هدف و دامنه کاربرد
1-1 هدف از تدوین این استاندارد، تعیین برنامه ای به منظور احراز صلاحیت نصب برای پرتودهنده و روشهای اجرایی دزسنجی برای احراز صلاحیت عملکردی و احراز صلاحیت کارایی پرتودهنده است. همچنین در این استاندارد، روش اجرایی برای پرتوفرآوری روتین فرآورده های خون (خون و اجزای خون) نیز ارائه شده است. روش های ارائه شده در این استاندارد به منظور حصول اطمینان از دریافت دزهای جذبی فرآورده های خونی قرار گرفته در معرض پرتو گاما یا پرتو ایکس (تابش ترمزی)، در گستره مشخص شده است.
1-2 این استاندارد برای دزسنجی فرآورده های خون که توسط مولدهای درون کار (مولدهای ایستا-آزاد) با استفاده از رادیو نوکلئیدهایی مانند 137Cs و Co یا تجهیزات مولد پرتو ایکس پرتودهی شده اند کاربرد دارد. به طور معمول گستره دز جذبی برای فراورده های خون از Gy 15 تا Gy 50 است.
1-3 به طور معمول گستره انرژی فوتون پرتو ایکس مورد استفاده برای پرتودهی خون از keV 40 تا keV 300 است.
1-4 این استاندارد در مورد استفاده از نشانگرهای حساس به پرتو برای نشان دادن چشمی و کیفی این که محصول، پرتودهی شده است نیز کاربرد دارد (به استاندارد 51539 ISO / ASTM مراجعه شود).
1-5 این استاندارد یکی از مجموعه استانداردهای حاوی توصیه های لازم برای انجام درست دزسنجی در پرتو فرآوری محسوب می شود که در عین حال حاوی یک روش برای دستیابی به انطباق با الزامات مندرج در استاندارد 52628 ISO / ASTM برای دزسنجی فرآورده های خون نیز است. مطالعه این استاندارد همراه با استاندارد 52628 ISO / ASTM برای کاربر مفیدتر خواهد بود.
فایل کامل این استاندارد را در ادامه دانلود نمایید: