استاندارد ارگونومی محیط های حرارتی- راهبرد ارزیابی ریسک برای پیشگیری از استرس یا ناراحتی های شرایط کاری حرارتی INSO 20749
پیش گفتار
استاندارد ارگونومی محیط های حرارتی- راهبرد ارزیابی ریسک برای پیشگیری از استرس یا ناراحتیهای شرایط کاری حرارتی" که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوطه توسط سازمان استاندارد ملی ایران تهیه و تدوین شده و در پانصد و شصت و هفتمین جلسه کمیته ملی استاندارد صنایع مهندسی پزشکی مورخ 1395/ 01 / 31 مورد تصویب قرار گرفته است، اینک به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات سازمان ملی استاندارد ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و شرایط کاری، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استاندارد ارائه شود، در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین برای رجوع به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفاده کرد. | در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه، در حد امکان بین این استاندارد و استانداردهای بین المللی و استاندارد ملی کشورهای صنعتی پیشرفته هماهنگی ایجاد شود.
منبع و مأخذی که برای تهیه این استاندارد مورد استفاده قرار گرفته به شرح زیر است:
ISO 15265:2004, Ergonomics of the thermal environment — Risk assessment strategy for the prevention of stress or discomfort in thermal working conditions
مقدمه
این استاندارد یکی از مجموعه استانداردهای مورد استفاده برای برآورد کردن محیطهای حرارتی می باشد. سایر استانداردهای این مجموعه به بیان چگونگی تاثیر گذاری پارامترهای تنظیم حرارت انسان در محیطی که در آن واقع شده و باید تخمین یا به لحاظ کمی تعیین شود، می پردازد. به منظور پیش بینی درجه ناراحتی یا ریسک سلامتی در این محیطها تعیین چگونگی سایر پارامترها باید یکپارچه سازی شود. استاندارد حاضر برای استانداردسازی روش هایی که متخصصین سلامت شغلی به منظور دسترسی به مشکل مطرح شده در ارتباط با استرس و ناراحتی در شرایط کاری حرارتی و جمع آوری پیشرونده اطلاعات مورد نیاز برای کنترل یا پیشگیری از بروز آن بهتر است به کار ببرند، می پردازد.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین، راهبرد برای ارزیابی و تفسیر ریسک محدودیت های فیزیولوژیکی یا احساس ناراحتی هنگام کار در معرض محیط آب و هوایی مشخص، می باشد. این استاندارد در هر وضعیت کاری با شرایط پایدار یا متغير آب و هوایی، میزان سوخت و ساز با پوششی کاربرد دارد.
این استاندارد یک رویه واحدی را تشریح نمی کند بلکه به بیان یک راهبرد سه مرحله ای هنگام نیاز به طراحی نتیجه گیری مناسب درباره ریسک و شناسایی بهترین کنترل و اقدامات پیشگیرانه مورد نیاز می پردازد که بتواند به طور موفقیت آمیزی در پیش برد عمیق تر بینش نسبت به شرایط کاری مورد استفاده قرار گیرد. این استاندارد به وضوح در جهت پیشگیری و یا کنترل مشکلات کاری در سرما و گرما می پردازد. ریسک ناشی از اختلالات گرما یا سرما و یا ناراحتی حاصل از آنها تنها تا حد لزوم برای رسیدن به این هدف ارزیابی شده است. با این حال کاربران باید با قوانین ملی که ممکن است اجرای ارزیابی ریسک را به صورت سازمان یافته الزام کند، موافقت کنند. به دلیل اینکه راهبرد مذکور در جهت پیشگیری و طراحی شرایط کاری تهیه شده است، در کل به موضوع مطالعه بستگی دارد. در آخرین گام از هر مرحله راهبرد، تفاوت های فردی از طریق در نظر گرفتن نظارت های پزشکی در کوتاه مدت و نظارت در دراز مدت) انجام می گردد. به هر حال استانداردهایی که بر پایه این راهبرد به وجود آمده اند، بسته به محدودیت ها و یا توصیه های پیشین به درجاتی از ایمنی با حمایت از اکثریت کارگران گرایش دارند.
مراجع الزامی
مدارک الزامی زیر حاوی مقرراتی است که در متن این استاندارد ملی ایران به آن ارجاع داده شده است. بدین ترتیب آن مقررات نامی از این استاندارد ملی ایران محسوب می شود. در صورتی که به مدرکی با ذکر تاریخ انتشار ارجاع داده شده باشد، اصلاحیه ها و تجدید نظرهای بعدی آن مورد نظر این استاندارد ملی ایران نیست. در مورد مدارکی که بدون ذکر تاریخ انتشار به آنها ارجاع داده شده است، همواره آخرین تجدید نظر و اصلاحیه های بعدی آنها مورد نظر است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.