استاندارد ارگونومی تعامل انسان - سیستم - قسمت ۱۲۹: راهنمای شخصی سازی نرم افزار - INSO-5241-129
پیش گفتار
استاندارد « ارگونومی تعامل انسان - سیستم - قسمت 129: راهنمای شخصی سازی نرم افزار» که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط بر مبنای پذیرش استانداردهای بین المللی امنطقه ای به عنوان استاندارد ملی ایران به روش اشاره شده در مورد الف، بند 7، استاندارد ملی ایران شماره 5 تهیه و تدوین شده، در پانصد و نود و سومین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 1395 / 05 / 19 تصویب شد. اینک این استاندارد به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
استانداردهای ملی ایران بر اساس استاندارد ملی ایران شماره 5 (استانداردهای ملی ایران - ساختار و شیوه نگارش) تدوین می شوند. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در صورت لزوم تجدیدنظر خواهند شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها ارائه شود، در هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط، مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی ایران استفاده کرد.
این استاندارد ملی بر مبنای پذیرش استاندارد بین المللی امنطقه ای زیر به روش «معادل یکسان» تهیه و تدوین شده و شامل ترجمه تخصصی کامل متن آن به زبان فارسی می باشد و معادل یکسان استاندارد بین المللی امنطقه ای مزبور است:
ISO 9241-129: 2010, Ergonomics of human-system interaction - Part 129: Guidance on software individualization.
مقدمه
شخصی سازی در بیشتر روش ها به منظور ارتقاء برنامه های کاربردی برای کاربران و شناساندن نام تجاری برنامه - های کاربردی مورد استفاده قرار می گیرد. طیف گسترده روش های شخصی سازی شامل نمونه های زیادی است که این امر باعث شده در عین کمک به کاربران، چالش های قابل توجهی را در کاربرد برای آنها نیز پدید آورند. این چالش ها زمانی بزرگتر می شوند که کاربران با رویکردهای مختلف شخصی سازی در هریک از برنامه هایی که از آن استفاده می کنند، مواجه شوند.
این استاندارد، یک راهنما برای کاربرد شخصی سازی نرم افزار در جهت رسیدن به بالاترین سطح از قابلیت استفاده است. لذا این استاندارد، شخصی سازی را به عنوان اصلاح تعامل و ارائه اطلاعات با توجه به ظرفیت ها و نیازهای کاربران، مدنظر قرار میدهد. شخصی سازی پشتیبانی طیف گسترده ای از کاربران، وظایف و محتواهای مورد استفاده را، امکان پذیر می سازد.
این استاندارد به طور مشخص برای افزایش دسترسی کاربرد دارد. (در استاندارد 171-9241 ISO تعریف شده است) از یک طرف استاندارد 110-9241 ISO راهنمایی هایی کلی در مورد شخصی سازی ارائه و شخصی سازی را به عنوان یکی از هفت اصل مهم گفتمان در طراحی و ارزیابی سیستم های تعاملی معرفی می کند، از سوی دیگر، این استاندارد جزییات قابل توجه بیشتری در استفاده ارگونومی از شخصی سازی فراهم می آورد.
این استاندارد بر شخصی سازی نشات گرفته از هر دو جنبه کاربر و سیستم اشاره دارد. این استاندارد شامل مفاهیم پیکربندی، سفارشی سازی، انطباق پذیری، اقتباس، دسته بندی و جهانی سازی است. کاربران زیر از این استاندارد بهره می برند.
• طراحان ابزارهای توسعه واسط کاربری و راهنمای الگوهایی که مورد استفاده قرار می گیرد توسط طراحان واسط کاربری
• طراحان واسط کاربری، که رهنمودهای ارائه شده را در فرآیند توسعه استفاده می کنند.
• توسعه دهندگان، که رهنمودهای ارائه شده را در طی فرآیند طراحی و پیاده سازی عملگرهای سیستم
استفاده می کنند. مدیران سیستم که مسئول ارائه و پیاده سازی راه کارهایی برای برآورده سازی نیازهای کاربر نهایی
هستند.
• خریداران که به این استاندارد در تهیه و خرید محصول مورد نظر ارجاع میدهند. . ارزیابان که موظف به تضمین تطابق محصولات با این استاندارد هستند.
ذینفع نهایی این استاندارد کاربر نهایی نرم افزار خواهد بود. اگرچه بعید است که کاربر نهایی این استاندارد را بخواند، اما کاربرد آن توسط طراحان، توسعه دهندگان، خریداران و ارزیابان منجر به تولید واسطهای کاربری می شود که از طریق شخصی سازی برنامه ها را کاربردی تر می سازد. این استاندارد در ارتباط با توسعه نرم فزار برای واسط کاربری میباشد. همچنین برای کسانی که درگیر طراحی جنبه سخت افزاری واسطهای کاربری هستند نیز می توانند این بخش را زمانی که تعاملات جنبه نرم افزاری و سخت افزاری را در نظر می گیرند، مفید باشد. این استاندارد یک قسمت از مجموعه استانداردهای ملی ایران شماره 5241، می باشد.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از این استاندارد ارایه راهنمایی ها و توصیه هایی در رابطه با ارگونومی و شخصی سازی سیستم های تعاملی می باشد که شامل پیشنهاداتی در این خصوص می باشد.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.