استاندارد اتاق های تمیز و محیط های کنترل شده - قسمت ۲: پایش به منظور تهیه شواهدی از عملکرد اتاق تمیز در ارتباط با تمیزی هوا بر اساس تراکم ذرات INSO-6252-2
پیش گفتار
استاندارد «اتاق های تمیز و محیط های کنترل شده - قسمت 2: پایش به منظور تهیه شواهدی از عملکرد اتاق تمیز در ارتباط با تمیزی هوا بر اساس تراکم ذرات» که نخستین بار در سال 1381 تدوین و منتشر شد، بر اساس پیشنهادهای دریافتی و بررسی و تأیید کمیسیون های مربوط بر مبنای پذیرش استانداردهای بین المللی امنطقه ای به عنوان استاندارد ملی ایران به روش اشاره شده در مورد الف، بند 7، استاندارد ملی ایران شماره 5 برای نخستین بار مورد تجدیدنظر قرار گرفت و در هفتصد و بیست و هشتمین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ 96 / 12 / 17 تصویب شد. اینک این استاندارد به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود.
استانداردهای ملی ایران بر اساس استاندارد ملی ایران شماره 5 (استانداردهای ملی ایران - ساختار و شیوه نگارش) تدوین می شوند. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در صورت لزوم تجدیدنظر خواهد شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی ایران استفاده کرد.
این استاندارد جایگزین استاندارد ملی ایران شماره 2-6252: سال 1381 میشود.
این استاندارد ملی بر مبنای پذیرش استاندارد بین المللی زیر به روش معادل یکسان» تهیه و تدوین شده و شامل ترجمه تخصصی کامل متن آن به زبان فارسی می باشد و معادل یکسان استاندارد بین المللی مزبور است:
ISO 14644-2: 2015, Cleanrooms and associated controlled environments- Part 2: Monitoring to provide evidence of cleanroom performance related to air cleanliness by particle concentration
مقدمه
این استاندارد، یک قسمت از مجموعه استانداردهای ملی ایران شماره 6252 است.
این استاندارد، به منظور لزوم در نظر گرفتن استراتژی پایش، علاوه بر اجرای دوره ای یا اوليه طبقه بندی اتاق تمیز یا ناحیه تمیز مطابق با زیر بند 5-1 استاندارد ملی ایران شماره 1-6252 تجدید نظر شد. عمل پایش جریان مداومی از داده ها را در طی زمان فراهم می کند که براساس آن نگرش کامل تری از عملکرد مجموعه به دست می آید.
مزایای بالقوه پایش عبارتند از:
- پاسخ سریع تر به رخدادها و شرایط نامساعد؛
- توانایی برای توسعه گرایش های حاصل از داده ها در طی زمان؛
- تلفيق داده های حاصل از ابزارهای چندگانه و متعدد؛
- دانش و اطلاعات بیشتر از نصب و فرایندهای آن، که به ارزیابی اثربخش تر ریسک می انجامد؛
- کنترل بهتر روی هزینه های عملیاتی و اتلاف محصول
در این استاندارد، الزامات برنامه پایش بر اساس ارزیابی ریسک کاربرد مورد نظر مشخص شده است. داده های حاصل، شواهدی از عملکرد اتاق تمیز یا ناحیه تمیز، مرتبط با تمیزی هوا را براساس تراکم ذرات ارائه می دهد.
در برخی موارد، ممکن است سازمان های قانون گذاری مرتبط، سیاستها، الزامات یا محدودیت های تکمیلی را اعمال نمایند. در چنین مواردی، تطابق مناسب روشهای پایش ممکن است، لازم باشد. پس از تعیین و اجرای برنامه پایش، هنگامی که تغییرات مشخصی از استقرار یا الزامات فرآیندی ایجاد می شود، ممکن است بازنگری برنامه ضروری باشد. همچنین ممکن است، بازنگری های دوره ای از برنامه پایش بر اساس داده های حاصل و تجربیات در حین کار مورد نیاز باشد.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین حداقل الزامات برای برنامه پایش عملکرد اتاق تمیز یا ناحیه تمیز مرتبط با تمیزی هوا بر اساس تراکم ذرات و مبتنی بر پارامترهایی است که تراکم ذرات هوابرد را اندازه گیری می کنند یا بر آن اثر می گذارند.
این استاندارد در مورد شرایط پایش پارامترهایی نظیر لرزش یا نگهداری عمومی سیستم های مهندسی کاربرد ندارد.
این استاندارد برای پایش جمعیت ذراتی که خارج از آستانه پایینی گستره اندازه ذرات بين pm 01 تا pm 5)، کاربرد ندارد. تراکم های ذرات بسیار کوچک (ذرات کوچک تر از m 01) در استاندارد دیگری بیان شده است.
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.