adsآموزش حرفه ای تجهیزات پزشکی!

استاندارد آکوستیک - برآورد افت شنوایی ناشی از نوفه INSO 21965

استاندارد آکوستیک - برآورد افت شنوایی ناشی از نوفه INSO 21965
۲۲ مهر ۱۳۹۹
  • ۰
  • ۱۳۸۲

پیش گفتار

استاندارد «آکوستیک - برآورد افت شنوایی ناشی از نوفه» که پیش نویس آن در کمیسیون های مربوط بر مبنای پذیرش استانداردهای بین المللی امنطقه ای به عنوان استاندارد ملی ایران به روش اشاره شده در مورد الف، بند ۷، استاندارد ملی ایران شماره ۵ تهیه و تدوین شده، در ششصد و هفدهمین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی پزشکی مورخ ۹۵/ ۱۱ / ۱۸ تصویب شد. اینک این استاندارد به استناد بند یک ماده ۳ قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه ۱۳۷۱، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. استانداردهای ملی ایران بر اساس استاندارد ملی ایران شماره ۵ (استانداردهای ملی ایران - ساختار و شیوه نگارش) تدوین می شوند. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در صورت لزوم تجدیدنظر خواهند شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها ارائه شود، در هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط، مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدیدنظر استانداردهای ملی ایران استفاده کرد.

این استاندارد ملی بر مبنای پذیرش استاندارد بین المللی زیر به روش معادل یکسان» تهیه و تدوین شده و شامل ترجمه تخصصی کامل متن آن به زبان فارسی می باشد و معادل یکسان استاندارد بین المللی امنطقه ای مزبور است:

ISO 1999: 2013, Acoustics - Estimation of noise-induced hearing loss

مقدمه

این استاندارد، رابطه میان مواجهه با نوفه و «تغییر دایم آستانه ناشی از نوفه» (NIPTS) در افرادی با سنین متفاوت را بر حسب روابط آماری بیان می کند. در این استاندارد، روش هایی برای برآورد افت شنوایی ناشی از قرار گرفتن جمعیت در معرض نوفه غير مبتلا به کم شنوایی، غیر از کم شنوایی ناشی از نوفه، (با مجاز دانستن عوامل وابسته به سن یا جمعیت های غربال نشده ای که توان شنوایی آنها اندازه گیری با برآورد شده، ارائه شده است. NIPTS در این استاندارد به عنوان اصطلاحی مکمل مستقل از سایر اجزای ترازهای آستانه شنوایی در نظر گرفته شده است. در هر مواجهه معینی با نوفه، گستره ای از مقادیر مثبت معرف تغییرات استعداد آسیب ناشی از نوفه در میان افراد یک جمعیت وجود دارد. در افرادی که به طور مستمر در معرض نوفه قرار دارند، کم شنوایی با درجات گوناگون می تواند بروز کند. به دلیل این کم شنوایی، درک این افراد از گفتار، درک سیگنال های روزمره آکوستیکی، یا بهره مندی از موسیقی می تواند مختل شده باشد. به استثنای قرار گرفتن در معرض موج انفجار، نوفه هایی پیوسته با تراز شدت بسیار بالا، اختلال شنوایی دایمی اندام های شنوایی طول می کشد و پس از ماهها، سال ها، و دهه ها قرار گرفتن در معرض نوفه روی می دهد. پیش از بروز NIPTS معمولا اثرات موقتی و بازگشت پذیری در شنوایی تحت عنوان «تغییر موقتی آستانه» (TTS) روی میدهد. شدت TTS و بازگشت به وضعیت عادی به تراز شدت مواجهه با نوفه و مدت آن بستگی دارد. در تک تک افراد نمی توان به دقت تعیین کرد که چه تغییراتی در تراز آستانه شنوایی توسط نوفه و چه تغییراتی توسط عوامل دیگر روی داده است، گرچه موارد مشکوک فردی، داده های استاندارد حاضر می تواند روشی مکمل برای برآورد محتمل ترین علت ها در تشخیص اودیولوژیک باشد.

با این حال، در جمعیت های بزرگ قرار گرفته در معرض نوع خاصی از نوفه، تغییرات توزیع های آماری ترازهای آستانه شنوایی را می توان تعیین کرد. پارامترهایی مانند NIPTS میانگین و NIPTS میانه را می توان برای توضیح تفاوت بین تراز آستانه شنوایی بین دو جمعیت که در تمام جنبه ها به جز قرار گرفتن یکی در معرض نوفه (عموما از نوع شغلی آن)، با هم یکسان اند به کار برد. در کل این استاندارد، اصطلاح NIPTS بر تغییرات جابه جایی آستانه دائمی ناشی از نوفه توزیع های آماری گروه هایی از مردم اطلاق می شود؛ این اصطلاح نباید برای فرد به کار رود. این استاندارد را می توان برای محاسبه ریسک کم شنوایی پایدار ناشی از مواجهه مستمر با نوفه شغلی یا ناشی از هر گونه مواجهه مکرر روزمره با نوفه به کار برد. در برخی از کشورها، کم شنوایی ناشی از مواجهه با نوفه شغلی می تواند تبعاتی مانند مسؤولیت حقوقی و جبران خسارت در پی داشته باشد. تراز آستانه بسامدهای مختلف که انتظار می رود اختلال شنوایی در آن روی دهد (مرز)، نه تنها به کم شنوایی، بلکه به تعاریف حقوقی و تفسیرهای مبتنی بر ملاحظات اجتماعی و اقتصادی نیز بستگی دارد. به علاوه، تعریف اختلال شنوایی به کیفیت تشخیص گفتار مطلوب، میانگین تراز

هدف و دامنه کاربرد

هدف از تدوین این استاندارد، تعیین روشی برای محاسبه تغییر آستانه دایمی شنوایی جمعیت های بالغ ناشی از ترکیب های مختلفی از سطوح نوفه و مدتهای مواجهه با آن می باشد. هرگاه آستانه های شنوایی در بسامدهای شنوایی سنجی رایج اندازه گیری شده، یا آمیزه هایی از این بسامدها، از مقدار معینی بیشتر شود، این روش مبنایی برای محاسبه معلولیت شنوایی مطابق فرمول های مختلف فراهم می کند.

یاد آوری ۱- در این استاندارد بسامدها، آمیزه بسامدها، یا آمیزه های وزن دهی شده ای که قرار است در ارزیابی معلولیت شنوایی به کار گرفته شود مشخص نمی شود. هم چنین استاندارد حاضر، میزان افزایش تراز استانه شنوایی (یا مرزی) را که برای بروز معلولیت شنوایی لازم است مشخص نمی کند. گزینش کمی این پارامترها به عهده کاربر گذاشته میشود. در هیچ یک از مقادیر فشار صوتی قید شده در این استاندارد اثر حفاظ های شنوایی که می تواند اثر مواجهه کامل را کاهش داده و طیف بسامدها را در گوش تغییر دهد، منظور نشده است. میزان مواجهه با نوفه برای جمعیت در معرض ریسک برابر سطح مواجهه با نوفه نرمالیزه شده نسبت به ۸ ساعت کار اسمی روزانه، LEX , 8h به ازای تعداد معینی از سال های مواجهه است.

این استاندارد در مورد نوفه تحت بسامدهایی کمتر از تقریبا ۱۰kHz که پایدار، منقطع، نوسان دار، یا نامنظم اند کاربرد دارد. به استفاده از این استاندارد در مورد فشارهای صوتی بیش از ۱۴۰dB ) ۲۰۰Pa متناسب با ۲۰mPa) برون یابی اطلاق می شود. فرمول های ارائه شده برای محاسبه کاهش شنوایی ناشی از مواجهه با نوفه به عنوان تابعی از میزان مواجهه با نوفه و مدت مواجهه (بر حسب سال) شامل توزيع آماری، در گستره ی بسامدهای شنوایی سنجی است.

یاد آوری ۲- گرچه فرض بر این است که الگوهای افت شنوایی مبتنی بر داده در درجه اول از جمعیت های در معرض نوفه محیط کار به دست می آید، با اندکی احتیاط می توان این الگوها را برای محاسبه اثرات نوفه های غیر محیط کار و ترکیبی نیز به کار گرفت.

یادآوری ۳- روش پیش بینی ارائه شده، در درجه اول بر مبنای داده های گردآوری شده ذاتا بر مبنای نوفه غير تونال'، پایدار و باند عریض قرار دارد. برای محاسبه ترازهای آستانه شنوایی و ریسک افت شنوایی اکتسابی ناشی از قرار گرفتن در معرض نوفه، لازم است از جمعیت های قابل مقایسه استفاده شود. در این استاندارد، تعریف «جمعیت به شدت غربال شده به هنجار از نظر گوشی» (مطابق استاندارد 7029 ISO 1) و سه مثال از جمعیت های غربال نشده سه جامعه صنعتی نوعی داده شده است. کاربران این استاندارد می توانند جمعیت قابل مقایسه با الزامات جمعیت خود را انتخاب کنند.

ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.


منبع محتوا : سازمان ملی استاندارد
نظرات کاربران

مقالات مشابه

 دوره های آموزشی کاربردی بازرگانی تجهیزات پزشکی

جدیدترین محصولات

همه محصولات تجهیزات پزشکی

شرکت های تجهیزات پزشکی

همه شرکت های تجهیزات پزشکی

آخرین ویدیو ها

همه ویدیو های تجهیزات پزشکی
شرکت مدیرنس ۰۲۸-۳۳۸۳۰۰۰۰
آموزش بازرگانی تجهیزات پزشکی
آموزش بازرگانی تجهیزات پزشکی ۰۹۰۴۴۷۵۶۶۹۸
متشکریم، نظر شما ثبت گردید.پس از تایید مدیر سایت در وبسایت نمایش داده می شود.