استاندارد ویژگی ها و روش های آزمون ماده دوبلیکات مورد مصرف در ساخت پروتزهای دندانی ISIRI 2790
پیش گفتار
استاندارد ویژگی ها و روش های آزمون ماده دوبلیکات مورد مصرف در ساخت پروتزهای دندانی که به وسیله کمیسیون فنی مواد دندانپزشکی تهیه و تدوین شده و در ششمین کمیته ملی استاندارد مهندس پزشکی مورخ 66 / 7 / 7 مورد تایید قرار گرفته و اینک به استناد ماده یک قانون مواد الحاقی به قانون تاسیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب آذرماه 1349 به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع و علوم , استانداردهای ایران در مواقع لزوم مورد تجدیدنظر قرار خواهند گرفت و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد در هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه واقع خواهد شد . بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدیدنظر آنها استفاده نمود . در تهیه و تدوین این استاندارد سعی شده است که ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه حتيالمقدور بین این استاندارد و استاندارد کشورهای صنعتی و پیشرفته هماهنگی ایجاد شود . لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم این استاندارد با استفاده از منبع زیر تهیه گردیده است :
استاندارد ملی امریکا ( انجمن دندانپزشکان امريكا ) شماره 20 چاپ سال 1983
1- American Dental Association Spe No, 20, 1980.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگی ها و روش های آزمون ماده دوبليكات اعم از برگشت پذیر ( حرارتی ) یا برگشت ناپذیر ( انعقاد شیمیایی ) مورد مصرف در ساخت پروتزهای دندانی است .
طبقه بندی
2- 1- دوبليكات های مشمول این استاندارد شامل انواع زیر است :
گروه اول - مواد برگشتپذير حرارتی که در حرارتهای پایین سخت و در حرارتهای بالاتر سیال میشوند : نوع 1- مواد هیدروکلوئیدی نوع 2 - مواد ترموپلاستیک آلی بدون آب گروه دوم - مواد برگشتناپذیر که در اثر واکنشهای شیمیایی منعقد میشوند: نوع 1- مواد هیدروکلوئیدی نوع 2 - مواد آلی بدون آب
ویژگی ها
1 . 3 - مواد - ماه دوبليكات باید عاری از مواد خارجی و ناخالصی باشد تا بتواند طبق دستورالعمل کاربرد برای گرفتن قالب از مدلهای فک و مخاط دهان که از گچ معمولی , گچ سخت دندانپزشکی , گچهای ریختگی یا سایر مواد قالبريزی متداول در دندانپزشکی ساخته میشوند بکار رود .
3- 2 - ویژگی های فیزیکی
3- 2 - 1- دما در هنگام ریختن ماده دوبليكات , گروه اول - ماده دوبلیکات هنگامی که طبق دستورالعمل کاربرد آماده استفاده و مطابق روش مندرج در بند (5-3) مورد آزمون قرار میگیرد باید در دمای پایینتر از 99 درجه سلسیوس به صورت مایع باشد تا بتواند در قالب ریخته شود .
3- 2 - 2 - دمای تشکیل ژل , گروه اول - دمایی که در آن ماده دوبليكات از صورت مایع به صورت ژل در میآید و مطابق روش مندرج در بند (5-4) مورد آزمون قرار میگیرد نباید از 35 درجه سلسیوس کمتر باشد .
3- 2- 3- خصوصیات سخت شدن , گروه دوم 3- 2- 3- 1- زمان مفید برای کار کردن با ماه - ماده دوبليكات هنگامی که طبق دستورالعمل کاربرد آماده استفاده و مطابق روش مندرج در بند (5-5) مورد آزمون قرار میگیرد باید از زمان شروع عمل مخلوطسازی تا حداقل 5 دقیقه بعد به صورت مایع باشد تا بتوان با آن کار کرد .
3- 2- 3- 2- زمان سخت شدن - ماده دوبليكات هنگامی که طبق دستورالعمل کاربرد آماده استفاده و مطابق روش مندرج در بند (5 - 6) مورد آزمون قرار میگیرد باید در مدت 20 دقیقه سخت شود .
3- 2 - 4 - سازگاری با مواد ريختگی , گروه اول و دوم - ماده دوبليكات هنگامی که طبق دستورالعمل کاربرد بکار برده میشود باید بتواند از مدلهای تهیه شده از ( حداقل ) یکی از مواد مندرج در بند ( 1 . 3 ) قالبهایی با سطح صاف و سخت , بدون خلل و فرج , تهیه کند و به سهولت از مدل تهیه شده کاملا جدا شود . ماده ریختگی هنگامی که طبق روش آزمون مندرج در بند (5-7) داخل دوبليكات ريخته میشود باید بتواند از شیاری به عرض 0 / 050 میلیمتر قالبگیری کند . در دستورالعمل کاربرد باید نوع یا انواعی از مواد ريختگی با ماده دوبليكات سازگاری دارند مشخص شود.
3- 2 - 5 - مقاومت در برابر کپکزدگی , گروه اول - ماده دوبليكات نباید هنگامی که طبق روش مندرج در بند (5 - 8) مورد آزمون قرار میگیرد رشد قارچ در آن مشاهده شود .
3 - 2 - 6 - تغيير شكل دائم - ماده دوبليكات هنگامی که طبق روش مندرج در بند (5 - 9 . 3) مورد آزمون قرار میگیرد نباید تغيير شكلی بیش از 3 درصد داشته باشد.
3- 2- 7- تغيير طول نسبی تحت فشار ( کرنش 2) - کرنش ماده دوبليكات هنگامی که طبق روش مندرج در بند (5- 9 - 4) مورد آزمون قرار میگیرد نباید کمتر از 4 و بیشتر از 25 درصد باشد.
3- 2 - 8 - مقاومت فشاری - فشردگی ماده دوبليكات هنگامی که مطابق روش مندرج در بند (5- 9 -5) مورد آزمون قرار میگیرد نباید کمتر از 2200 گرم بر سانتیمتر مربع برای نوع دوم در گروه اول و از 2800 گرم بر سانتیمتر مربع برای نوع اول در گروه دوم باشد .
3- 2- 9- مقاومت در برابر پارگی - ماده دوبليكات نوع دوم از گروه اول و نوع دوم از گروه دوم هنگامی که طبق روش مندرج در بند (5- 10) مورد آزمون قرار میگیرد نباید مقاومتی کمتر از 900 گرم بر سانتیمتر در مقابل پارگی داشته باشد .
ادامه این استاندارد را میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.