ضوابط مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی در مراکز درمانی
مقدمه:
اهميت تجهيزات پزشكي و پيشرفت روزافزون فن آوري هاي مرتبط و تأثير اساسي آن در نظام سلامت كاملاً مشخص و مشهود اسـت بطوريكه امروزه دستاورد متخصصين علوم پزشكي مرهون بكارگيري اين فن آوري در پيشگيري، تشـخيص، تسـكين و درمـان بيماريهـا مي باشد. همچنين از نقطه نظر اقتصاد درمان، تجهيزات پزشكي نيز جايگاه ويژه اي داشته و بخش عمده اي از سرمايه مراكز درمـاني و موسسات پزشكي صرف تجهيز ، نگهداشت و نوسازي تجهيزات پزشكي مي گردد.
انتخاب و تخصيص تجهيزات پزشكي بايد متناسب و منطبق با نيازهاي واقعي مراكز درمـاني، اهـداف كلينيكـي، نيـروي انسـاني لازم و شرايط مورد نياز جهت تأمين ايمني باشد. اين مهم در صورتي تحقق خواهد يافت كـه يـك برنامـه مـدون و منسـجم جهـت مـديريت تجهيزات پزشكي در سطح مراكز درماني كشور طراحي و بعنوان ضابطه و سياست اصلي سرلوحه برنامه هاي مسئولين ذيربط قرار گيرد. از سوي ديگر با توجه به محدوديت هاي موجود در منابع مالي و انساني مراكز درماني بويژه در بخش دولتي صيانت از اين سـرمايه ملـي بهمراه تأمين نقش حياتي عملكرد صحيح تجهيزات پزشكي از ديگر وظايف وزارت متبوع و به تبع آن مراكز درماني مي باشد.
در همين راستا و با درك اين نياز ضروري توسط مسئولين وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و اداره كل تجهيـزات پزشـكي و در ، كميته اي متشكل از صاحبنظران و متخصصين اين فن از سراسر كشور تشكيل شده و طي 1 اجراي ماده 38 آيين نامه تجهيزات پزشكي جلسات متعددي تحت عنوان " كميته تدوين ضوابط مديريت نگهداشت تجهيزات پزشكي" پس از 280 نفر/ ساعت كارشناسـي ضوابط تقديمي را به عنوان معيارهاي نگهداشت تجهيزات پزشكي در سطح مراكز درماني تدوين نمودهاند. اميد است اين نسـخه بعنـوان ويرايش اول اين ضوابط مد نظر متخصصين، استادان، مسئولين، مديران و كارشناسان محتـرم قـرار گرفتـه و بـا ارايـه نقطـه نظـرات و ديدگاههاي انتقادي و پيشنهادي خود ما را در تكميل اين ضوابط ياري فرمايند. بديهي است تكميل ايـن مجموعـه مرهـون همكـاري و ارايه نقطه نظرات اصلاحي صاحب نظران محترم در حداقل زمان ممكن ميباشد.
هدف
اهداف مديريت نگهداشت را مي توان به صورت ذيل بيان نمود.
.1ارتقاء كيفيت خدمات سلامت
.2 افزايش بهره وري(كارايي و اثربخشي) تجهيزات پزشكي درمراكز درماني با لحاظ ايمني، عملكرد بهينه وتنظيم بودن آن ها
.3بهينه سازي بودجه و اعتبارات موجود در نگهداشت
دامنه كاربرد
اين ضوابط جهت استفاده در كليه مراكز درماني و بيمارستانهاي سراسر كشور(اعم از دولتي و غيردولتي) تدوين گرديده است.
تعاریف
-1-3 وسیله پزشکی: مطابق با ماده 3 آیین نامه تجهیزات پزشکی
-2-3 نگهداشت :
به کلیه برنامه ها، فرآیندها و روشهای اجرایی که به منظور اطمینان از ایمنی و عملکرد مؤثر و صحيح تجهیزات پزشکی اطلاق می گردد.
این تعریف شامل فرآیند های نصب و راه اندازی، آموزشهای اولیه، آزمونهای پذیرش ، کالیبراسیون و تنظیم، نگهداری، تعمیرات جزئی، کلی و اساسی، کلیه آزمونها برای حصول اطمینان از ایمنی و عملکرد مورد نظر، مستند سازی از قبیل تهیه و به روز رسانی شناسنامه، چک لیست ها، برنامه گزارش کار، فرمها و مکاتبات، ارتقاء نرم افزاری و سخت افزاری و آموزشهای ادواری و موردی می باشد که منجر به استفاده بهینه از تجهیزات پزشکی می گردد.
3-3 ایمنی
عدم وجود خطرات غیر قابل قبول و تبعات ناشی از آن برای بیمار، افراد، محیط، تجهیزات پزشکی و سایر وسایل و امکانات پیرامونی می باشد.
4-3 عملکرد
به چگونگی تحقق اهداف طراحی و تولید وسیله یا دستگاه و قابلیت رسیدن به نتایج مطلوب در فرآیند تشخیص، درمان، تسکین، پایش، تعقیبات کلینیکی و پیگیری بیماری اطلاق می گردد.
-5-3 کالیبراسیون
عبارت است از اندازه گیری خروجیهای دستگاه تحت آزمایش توسط دستگاه آزمونگر با صحت و دقت معلوم و قابل ردیابی ، در شرایط معین و در محدوده مشخص شده و مقایسه با مرجع استاندارد
4- الزامات اساسی نگهداشت تجهیزات پزشکی
الزامات اساسی نگهداشت تجهیزات پزشکی بر پایه سه مبحث ایمنی ، عملکرد و کالیبراسیون استوار می باشد. هر یک از این الزامات نقش اساسی در اجرای مطلوب برنامه نگهداشت تجهیزات پزشکی دارد که تخطی از آنها باعث بروز مشکلات جدی در امر تشخیص،
مراقبت و درمان بیماری ها خواهد شد .
1-4 ایمنی
ایمنی اولین و مهمترین گام در مبحث طراحی ، ساخت ، نصب ، بهره برداری و نگهداشت تجهیزات پزشکی می باشد. ایمنی مرتبط با تجهیزات پزشکی از زوایای مختلفی وابسته به میزان سطح خطر آن برای بیمار، کاربر، سایر افراد، محیط و سایر تجهیزات دارای اهمیت است و رعایت آن الزامی می باشد.
ادامه این مطلب را میتوانید از لینک زیر دانلود نمایید.