دستورالعمل انبارش و نگهداری تجهیزات پزشکی
مقدمه:
با توجه به اینکه تجهیزات و ملزومات پزشکی به طور پیوسته در مراکز درمانی در حال استفاده می باشد، عملکرد صحیح و ایمن انبارش آنها از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.به منظور پیشگیری از مشکلات در اثر انبارش غیر اصولی، اداره کل نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی نسبت به تدوین دستورالعمل انبارش تجهیزات و ملزومات پزشکی اقدام نموده است.در دستور العمل تهیه شده اقداماتی که باید توسط شرکت های فعال در حوزه واردات، تولید، توزیع و عرضه تجهیزات و ملزومات پزشکی، داروخانه ها و دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی و کلیه مراکز درمانی سراسر کشور (اعم از مراکز تابعه دانشگاههای علوم پزشکی، خصوصی، خیریه، نیروهای مسلح و نهادهای عمومی غیر دولتی)، به منظور دستیابی به عملکرد صحیح انبارش به صورت روزانه و یا دوره ای انجام شود، مطرح و همچنین نکاتی مربوط به شرح وظایف نیز لحاظ گردیده است.
این دستورالعمل در پنج ماده طراحی شده است.ماده اول مقدمه و ماده دوم شامل الزامات دریافت و چیدمان کالا در انبار میباشد و در ماده سوم کنترل کالا در انبار آورده شده است.در ماده چهارم نیز نگهداری کالا و در ماده پنجم الزامات محل نگهداری کالا مطرح گردیده است.
1.1- اهداف:
این دستور العمل در خصوص دریافت کالا، نگهداری صحیح و تحویل به موقع آنها به مصرف کننده با رعایت مقررات و دستورالعمل های مرتبط به نحوی که با اعمال کنترل دقیق از میزان موجودی کالا در انبار و مقدار مصرف آن، از انباشته شدن بیش از حد موجودی جلوگیری شود.و بر اساس ماده 2 آیین نامه تجهیزات و ملزومات پزشکی تدوین و ابلاغ می گردد و کلیه ذینفعان ملزم به رعایت آن می باشند. امید است با بهره برداری از مطالب گردآوری شده وضعیت انبارش تجهیزات و ملزومات پزشکی ارتقاء یابد.
1.2- حوزه کاری:(scope)
این دستورالعمل در خصوص کلیه انبارهای تجهیزات و ملزومات پزشکی شرکتهای فعال در حوزه واردات، تولید، توزیع و عرضه تجهیزات و ملزومات پزشکی، داروخانه ها و دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی و کلیه مراکز درمانی سراسر کشور (اعم از مراکز تابعه دانشگاه های علوم پزشکی، خصوصی، خیریه، نیروهای مسلح و نهادهای عمومی غیر دولتی) الزام به اجرا دارد.
1.3- اصطلاحات و تعاریف:
1.3.1- اداره کل: منظور اداره کل نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی می باشد.
2.3.1 - انبار: مکان و فضایی است که در آن تجهیزات و ملزومات پزشکی، مواد اولیه و قطعات یدکی بر اساس روش صحیح طبقه بندی و نگهداری می شوند.
3.3.1 - انبارداری: دریافت کالا، نگهداری صحیح و تحویل به موقع آنها به مصرف کننده با رعایت مقررات و دستورالعمل های مرتبط به نحوی که با اعمال کنترل دقیق از میزان موجودی کالا در انبار و مقدار مصرف آن، از انباشته شدن بیش از حد موجودی جلوگیری شود.
4.3.1- نگهداری به کلیه فرآیند ها و اقداماتی گفته می شود که به منظور دارا بودن کالایی ایمن و با عملکرد مناسب بکار می روند.
5.3.1 - نقطه سفارش : عبارت است از حداقل کالایی که وقتی موجودی انبار به آن مقدار برسد، می بایست نسبت به سفارش خرید و تامین موجودی اقدام نمود.
6.3.1 - کالا: منظور کلیه تجهیزات و ملزومات پزشکی مطابق با بند چ ماده 1 آیین نامه تجهیزات و ملزومات پزشکی ابلاغی 1394 می باشد.
7.3.1- شبکه توزیع: مسیری که توزیع و عرضه تجهیزات و ملزومات پزشکی را از زمان تامین تا زمان رسیدن به مصرف کنندگان نهایی می بایست از طریق آن صورت پذیرد.این مسیر شامل تامین کنندگان (واردکنندگان و تولیدکنندگان ، توزیع کنندگان و عرضه کنندگان می باشد.
ماده 2 - الزامات دریافت و چیدمان کالا در انبار
2.1- وظایف مدیریت بخش انبار تجهیزات پزشکی
1.1.2 -وظایف روزانه یا هفتگی
1.پایش وضعیت کالاهای موجود در انبار.
2.نظارت بر نظافت محل دریافت کالا، انبار، جعبه ها و مکان های حمل کالا.
3.نظارت بر نظافت یا ضدعفونی نمودن طبقات انبار و قفسه ها در صورت نیاز.
4.نظارت بر جمع آوری به موقع زباله ها و پسماندها.
5.اطمینان از نظافت راهروها و کلیه بخش های اتصالی و مرتبط.
6.اطمینان از عملکرد مناسب سامانه تهویه هوا و سرمایش گرمایش (ثبت درجه حرارت بر اساس سانتی گراد و درصدرطوبت).
7.اطمینان از عدم برخورد و تابش مستقیم نور خورشید بر محصولات و کالاها.
8.پایش ایمن بودن انبار از نظر دسترسی افراد متفرقه به اقلام موجود در انبار.
9.اطمینان از عدم نشتی سقف انبار بخصوص در اوقات بارش و آب و هوای نامناسب جوی
10.پایش کیفیت کالاها (از جمله بازدیدهای ظاهری و کنترل تاریخ انقضاء اقلام خاص نظیر استنت های قلبی، باطری های دستگاه ها و...).
11.اطمینان از چیدمان صحیح کالاها به منظور جلوگیری از آسیب دیدگی.
ادامه این مطلب را میتوانید از لینک زیر دانلود نمایید.