راهنمای خرید مانیتورینگ الكتروفيزيولوژي قلبی
ملاحظات خرید سيستم هاي مانيتورينگ فيزيولوژيك، الكتروفيزيولوژي قلبی
نام های دیگر وسیله: سیستم های مانیتورینگ الکتروفیزیولوژی قلب، مانیتورهای قلبی، مانیتورهای الکتروکاردیوگرام، مانیتور اتاق عمل، مانیتور.
مواردی که در این قسمت بیان می شوند، ویژگی های پایه ای مورد نیاز دستگاه هستند. این ویژگی ها برای داشتن حداقل عملکرد سیستم های الکتروفیزیولوژی قلبی (EP یا Cardiac Electrophysiology) پیشنهاد میشود.
سیستم های الکتروفیزیولوژی بصورت متحرک، رومیزی و یا با قابلیت نصب روی دیوار هستند. حداکثر کانال ها (حداکثر تعداد ماژول های که می توانند به دستگاه متصل شده و در یک زمان کارکنند) باید توسط پزشک بر اساس الزامات روند موردنظر انتخاب شود. سیستم باید حداقل 12 کانال الکتروکاردیوگرافی سطحی (SECG) و 24 کانال الکتروکاردیوگرافی اینتراکاردیاک(IECG)، با قابلیت سوییچینگ لیدها داشته باشد.
سیستم های مانیتورینگ و ثبت و ضبط الکتروفیزیولوژی(EP lab) باید دارای مانیتور رنگی با وضوح بالا مناسب برای نمایش شکل موج و داده، سیستم کامپیوتری همراه با نرم افزارهای پردازش داده و قابلیت های ضبط (دیسک های نوری)، ماژول های افزودنی که نمایش علائم حیاتی و عمل مانیتورینگ را فراهم میکند، و چارت ریکوردر(chart recorder) با قابلیت پرینت و دستگاه تقویت کننده از راه دور برای پردازش و مدیریت سیگنال های الکترودهای قلبی باشد. سیستم باید قابلیت نوشتن توضیح و تفسیر با استفاده از خطوط مرجع و نشانگرها را داشته و قادر به ارتباط با دستگاه های تولید کننده رادیوفرکانسی (RF-generating) و سیستم های تصویربرداری کت لب قلبی(cardiac cath lab) باشد، همچنین وجود نرم افزارهایی با قابلیت انجام چند کار بطور همزمان که این اجازه را به کاربر میدهند تا پارامترهای قابل تنظیم را مدیریت کرده و به آنالیز زمان واقعی سیگنال ها بپردازند، توصیه میگردد. سیستم های الکتروفیزیولوژی باید قابلیت ارتباطی و شبکه ای با سیستم اطلاعات بیمارستان را داشته و دوطرفه باشد. علاوه براین سیستم ها باید قابلیت ارتباط با دیتابیس و سیستم مدیریت داده ها را نیز داشته باشد.
ملاحظات دیگر
معمولا سیستم های الکتروفیزیولوژی قلبی به منظور پاسخگویی به نیازهای مراکز بصورت سفارشی هستند. پیکربندی این سیستم ها در حالت استاندارد و پایه، شامل: فیلترها و تقویت کننده ها برای رسیدن به سیگنال و پردازش آن، صفحه نمایش و ثبت کننده، میباشد. امکان استفاده از پیش تقویت کننده ها و مرتبط کردن آنها با تقویت کننده های موجود به همراه صفحه نمایش و ثبت کننده متناظر با آن، وجود دارد.
پزشکان باید حداکثر تعداد کانال های ECG مورد نظر را تعیین نمایند، تعداد کانال هایECG، در میان سیستم های مختلف متفاوت است. در هنگام اجرای مطالعات الکتروفیزیولوژی قلبی، تغییرات سرعت رفت و برگشت (Sweep)، تا 100 میلی متر بر ثانیه باید در دسترس باشد. قابلیت صفحه نمایش ها در نشان دادن تعداد شکل موج ها متفاوت است، به همین ترتیب، قابلیت ثبت کننده ها در تعداد آثار ثبت شونده نیز متفاوت است.
برخی از سیستم های EP، ثبت کننده را در نوع استاندارد تجهیزات ارائه نمیدهند، زیرا تمام شکل موج ها را میتوان از فضای ذخیره سازی بازیابی و روی صفحه مشاهده نمود. با این حال، اگر ثبت کننده یا چاپگر مورد نیاز باشد، میتواند با این سیستم ها ارتباط برقرار کند. سیستم های خودکار یا نیمه خودکار سوئیچینگ ورودی، امکان انتخاب ترکیب های مختلف از الکترودها را فراهم میکند. برخی از سیستم ها، اجازه اضافه کردن تقویت کننده ها را به سیستم در صورت نیاز میدهند.
مانیتورهای مورد استفاده در حین مطالعات الکتروفیزیولوژی قلبی، ماژولار هستند، و اجازه میدهند تا قابلیت های اضافی با توجه به تغییر نیازهای آزمایشگاه در آینده، به سیستم اضافه شود. علارغم اینکه سیستم هر سازنده ای پیکربندی متفاوتی دارد، ولی اغلب آنها دارای انعطاف پذیری هایی در تطبیق تنظیمات خود با نیازهای خاص بیمارستان هستند. بنابراین، در هنگام انتخاب یک سیستم، بیمارستان ها باید، نیازهای حال و آینده خود، محدودیت فضایی و حجم بیماران را درنظر داشته باشند.
تعداد کانال های ارائه شده توسط سیستم ثبت و ضبط، باید با برنامه های کاربردی مرکز مطابقت داشته باشد. ممکن است، نوع ثبت کننده (به عنوان مثال، حرارتی یا چاپگر لیزری) متفاوت باشد. ارتباطات داده و قابلیت های ذخیره سازی داده ها بین سیستم های مختلف متفاوت است. قابلیت های ارتباطی، امکان ارتباط آزمایشگاه های EP را با ایستگاه های کاری مرکزی (Central Workstations)، کامپیوترها، و یا سیستم های مدیریت اطلاعات بیمارستان فراهم میکند. بیمارستان ها باید نیازهای ارتباطی و ذخیره سازی خود را قبل از تصمیم گیری برای خرید مشخص نمایند.
همچنین، سیستم های مانیتورینگ و ثبت و ضبط EP، همراه با انواع تجزیه و تحلیل ها و بسته های نرم افزاری مدیریت داده ارائه میشوند، که امکان برنامه ریزی توسط کاربر و یا ایجاد گزارش سفارشی را فراهم میکند.
از آنجا که اغلب، سیمولاتورها به عنوان اجزا استاندارد سیستم های مانیتورینگ و ثبت EP توسط سازندگان ارائه نمیشود، ممکن است لازم باشد تا بیمارستان ها، آنها را به طور جداگانه و عمدتا از تامین کنندگان سیمولاتور خریداری کنند. این موضوع نیز باید در قیمت خرید سیستم های EP، لحاظ گردد.
مراکز باید مشخص نمایند که آیا به اتاق های جداگانه برای مطالعات الکتروفیزیولوژی (EPS) و کاتتریزاسیون نیاز دارند، و یا به اتاقی مشترک برای هر دوی آنها. در زمان برنامه ریزی، زمان مورد نیاز برای هر آزمون، نوع و تعداد آزمون ها و تعداد بیماران باید در نظر گرفته شود. برخی از سیستم های مانیتورینگ کت لب قلبی (Cardiac Cath Lab) نیز برای مطالعات الکتروفیزیولوژی استفاده میشوند.
ملاحظات زیست محیطی
به عنوان یک نتیجه از افزایش نگرانی های زیست محیطی و حفاظت از منابع، بسیاری از تولیدکنندگان خود را با روش های تولید سبز (Green Shipping) تطبیق داده اند، بطوریکه ویژگی هایی به محصولات اضافه کرده اند که بهره وری انرژی آنها بهبود یافته و قابلیت بازیافت محصولات بیشتر شده است. علاوه براین مراکز درمانی و سازندگان تجهیزات، فرآیند تطبیق خود را با طرح های سبز (Green Initiatives) آغاز کرده اند که طراحی های ساخت و شیوه های کار در سازمان را به کاهش هدرفت و استفاده از مواد بازیافتی تشویق می کند.
کنترل هزینه
از آنجا سیستم های EP، دارای تکنولوژی دینامیک هستند، سازندگان اغلب به منظور افزایش عملکرد و رفع نیازهای بالینی فعلی تغییراتی را در نرم افزار سیستم بوجود می آورند؛ بنابراین، مراکز باید به منظور ارتقا و بهبود نرم افزار سیستم توسط سازنده و بدون هیچ هزینه ای، تا پایان عمر وسیله مذاکره نمایند. هزینه های قرارداد خدمات باید در تمام قراردادهای خرید مشخص باشد که معمولا قابل مذاکره هستند.
اگر مهندسین بالینی بیمارستان در نظر دارند تا پس از اتمام دوره گارانتی، خود به سرویس و خدمات وسیله بپردازند، در این صورت هزینه های آموزش خدمات و سرویس باید در قرارداد خرید گنجانده شود، و بیمارستان نیز باید در مورد لیست قطعاتی که اغلب مورد نیاز هستند با ارائه دهنده مذاکره کرده و این قطعات را در مرکز داشته باشد. تمام آموزش های بالینی باید بدون پرداخت هزینه انجام شود.
یکی دیگر از هزینه های مهم که باید در نظر گرفته شود، هزینه های خرید و عملکرد تجهیزات تصویربرداری EP، است. سیستم تصویر برداری فلوروسکوپی مورد استفاده در حین روش کاتتریزاسیون، حداقل باید دارای تنظیمات تک صفحه ای (Single-Plane) همراه با یک میز شیبدار (Tilting Table)، یا یک سی آرم (C-arm) باشد. پیکربندی دو صفحه ای (Biplane) ارجحیت دارد و اغلب برای بیماران بلند قد لازم است. هزینه های تعمیر و نگهداری تجهیزات تصویربرداری (به عنوان مثال، تعویض تیوب اشعه ایکس)، نیز باید در نظر گرفته شود.
مطالعات الکتروفیزیولوژی (EPS) میتواند در یک کت لب قلبی، در یک مجموعه فلوروسکوپی متحرک یا اختصاصی، و یا در یک آزمایشگاه EP اختصاصی انجام شود. از آنجا که یک EPS، میتواند در حدود شش ساعت یا بیشتر طول بکشد، بیمارستان ها باید تاثیر آزمایشگاه EP، را بر خدمات کاتتریزاسیون قلبی یا فلوروسکوپی موجود، بررسی نمایند. مشکلات زمان بندی در کت لب ها میتواند به دلیل افزایش تعداد EPS های در حال انجام باشد.
به عنوان یک نتیجه، احتمال دارد بیمارستان ها امکانات آزمایشگاهی را ارتقا و یا مرکز جدیدی را اختصاصا برای EPS ها در نظر بگیرند. نصب و راه اندازی یک آزمایشگاه اختصاصی EP، میتواند هزینه ای در حدود 300.000 تا 500.000 دلار داشته باشد، در حالی که یک آزمایشگاه کت لب جدید، دو برابر این مبلغ هزینه در بر خواهد شد. بسته به وضعیت آزمایشگاه و کاربردهای مورد استفاده، بیمارستان ها باید بین سیستم EP اختصاصی و یا سیستم کت لب با گزینه ی EP، یکی را انتخاب نمایند.
کدهای UMDNS مرتبط با مانیتورهای فیزیولوژیک:
17898- سيستم هاي مانيتورينگ ، فيزيولوژيك ، الكتروفيزيولوژي قلبي
تدوین و ترجمه: مهندس علیرضا فرهام فرد