چگونه دستگاه تست قند خون مناسب انتخاب کنیم؟
دستگاه تست قند خون یا گلوکومتر دستگاهی است که میزان گلوکز خون را اندازه گیری می کند. این دستگاه توسط بیماران دیابتی برای نظارت بر میزان قند خون آنها و در صورت لزوم کمک به آنها در تنظیم مصرف انسولین مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه معمولاً همراه با استریپ تست ( نوار تست) برای جمع آوری قطرات خون استفاده می شود. با این وجود ، در سالهای اخیر جایگزین های دیگری ظاهر شده اند که کم تهاجمی تر هستند و محدودیت های کمتری دارند .
با توجه به شیوع دیابت در سراسر جهان ، تحول سیستم های کنترل قند خون در حال حاضر یکی از نگرانی های مهم بهداشت جهانی است.همچنین مدل هایی وجود دارد که به طور خاص برای دام و امور دامپزشکی طراحی شده اند.
گلوکومتر ها چگونه کار می کنند؟
می توانیم آنها را به سه نوع مختلف تقسیم کنیم: تهاجمی ، غیر تهاجمی و مداوم.
تهاجمی: اندازه گیری با استفاده از نمونه خون گرفته شده توسط دستگاه لنسینگ ، لانست و نوارهای تست انجام می شود. این وسایل اغلب در زمان خرید دستگاه به صورت کیت فروخته می شوند. نوارها و لانست های جدید باید از داروخانه ها خریداری شوند. گرچه برای کاربر محدود کننده است ، این نوع اندازه گیری قند خون دقیق ترین روش اندازه گیری است.
غیر تهاجمی (یا کم تهاجمی): در سال های اخیر بازار شاهد ورود سیستم های مختلف اندازه گیری به شکل سنسورهای فیزیکی شیمیایی است که در تماس با ناحیه اندازه گیری ، معمولاً دست هستند.
استفاده از دستگاه برای اسکن ناحیه ، سطح قند خون را تقریباً فوری به شما نشان می دهد. این دستگاه یک انقلاب واقعی برای مبتلایان به دیابت است زیرا دیگر نیازی به سوزن زدن روزانه چند باره خود یا جایگزین کردن نوارهای تست و لانست ندارند. با این وجود انتخاب های محدودی در بازار وجود دارند و نتایج تاکنون نشان داده است که سیستم های ارائه شده هنوز به دقت مدل های تهاجمی نرسیده اند. نقطه ضعف دیگر اما مشکل ثابت نماندن سنسور در محل خود است.
مانیتور مداوم قند خون (CGM): در این حالت ، دستگاه تست قند خون امکان اندازه گیری مداوم را فراهم می کند. بیمار معمولاً دستگاه خود را روی بازوی خود می پوشد و همه جا با خود می برد. این نوع مدل ها به طور کلی دارای یک سنسور کاشتنی و سیستم انتقال از راه دور هستند. دستگاه میزان قند خون را در مایع میان بافتی اندازه گیری می کند. همچنين امكان دستیابی دقیق تر به تغييرات سطح گلوكز خون در طولاني مدت را فراهم مي كند.
مانیتورینگ مداوم ، استرس بیماران را کاهش می دهد زیرا دیگر مجبور نیستند هر روز نوک انگشتان خود را سوراخ کنند. مانیتورینگ مداوم محدودیت های خاص خود را دارد ، مانند نگهداری و یادگیری نحوه استفاده از دستگاه. مشکل در درک و تفسیر داده ها ، خرابی های سنسور و تفاوت در میزان اندازه گیری قند خون مویرگی با مقدار نشان داده شده توسط مانیتور مداوم قند خون می تواند ناامید کننده باشد و ممکن است باعث شود کاربر تصمیم بگیرد از این دستگاه استفاده نکند.
مهمترین ویژگی های دستگاه گلوکومتر چیست؟
یک گلوکومتر باید مطابق نیازهای بیمار باشد. بنابراین قبل از خرید گلوکومتر، باید چندین عامل از جمله سهولت در استفاده و حمل و نقل ، واحدهای اندازه گیری قند خون و استفاده از تراشه (کد) را در نظر گرفت.
سهولت استفاده: دستگاه گلوکومتر خون باید دارای نمایشگر بوده و نتایج و توضیحات را به راحتی نمایش دهد. برخی از مدل ها دارای صفحه لمسی هستند که استفاده از آنها آسان و راحت است. دستگاه ترجیحاً باید از ابعاد و شکلی برخوردار باشد که به راحتی در دست گرفته شود.
سهولت حمل و نقل: از آنجایی که بیمار باید بتواند در هر نقطه و هر ساعت از روز میزان قند خون خود را اندازه گیری کند ، سهولت حمل و نقل دستگاه یک فاکتور بسیار مهم است که باید در نظر گرفته شود. بیماران تمایل بیشتری به انتخاب مدل های کم حجم خواهند داشت. وزن معمولا عامل محدود کننده ای نیست به خصوص برای بیماران جوان.
واحد اندازه گیری قند خون: بسته به مدل دستگاه ، نتایج ممکن است به صورت گرم / لیتر ، میلی گرم/دسی لیتر و یا میلی مول / لیتر نشان داده شود. در صورت عدم توجه به واحد اندازه گیری انتخاب شده (در دستگاههایی با امکان انتخاب چندین واحد) بیمار دیابتی می تواند گمراه شود. تبدیل mg / dl به g / l با تقسیم عدد بر 100 انجام می شود. به عنوان مثال ، اگر واحد دستگاه بر روی میلی گرم در دسی لیتر تنظیم شده و عدد 123 را نشان دهد ، این بدان معنی است که میزان قند خون مویرگی بیمار 1.23 گرم در لیتر است. تبدیل از mmol / l به g / l با ضرب mmol / l در 0.18 حاصل می شود.
استفاده از تراشه (یا کد): برای برخی از دستگاه های اندازه گیری قند خون ، هر بسته نوار تست حاوی یک تراشه خاص است که باید همراه با نوارهای بسته استفاده شده و پس از اتمام بسته دور انداخته شود. عدم تطابق تراشه و نوار می تواند منجر به نتایج نادرست شود. برای دستگاههایی که به این تراشه نیاز دارند ، قبل از هر اندازه گیری باید اطمینان حاصل شود که کد نمایش داده شده با کد موجود بر روی بسته نوار تست مورد استفاده شما مطابقت دارد. اگر اینگونه نباشد ، هیچ اندازه گیری نباید انجام شود. همچنین مدل هایی وجود دارند که برای اطمینان از کیفیت نتایج ، نیازی به کد ندارند.
اصول اندازه گیری قند خون چه هستند؟
در حال حاضر چندین فناوری اندازه گیری در بازار وجود دارد. آنها عمدتا الکتروشیمیایی (آنزیمی) هستند و در سه دسته قرار می گیرند:
- با آنزیم گلوکز اکسیداز
- با آنزیم گلوکز دهیدروژناز
- با آنزیم گلوکز اکسیدوردوکتاز
نتایج به دست آمده ممکن است بسته به فن آوری مورد استفاده متفاوت باشند. بنابراین استفاده از نوارهای تست سازگار با فناوری نوشته شده بر روی دستگاه ، بسیار مهم است. همچنین ، این انواع مختلف فن آوری می تواند با درمان سایر بیماری های فرد تداخل داشته باشد. به عنوان مثال ، دستگاه های گلوکز-اکسیداز ، با اکسیژن درمانی تداخل دارند.
دستگاه هایی که از گلوکز اکسیدوردوکتاز استفاده می کنند با مالتوز و گالاکتوز و همچنین پلی ساکاریدها یا الیگوساکاریدهای موجود در محلولهای تزریق شده تداخل دارند. مالتوز می تواند در غلظت های بالا در خون وجود داشته باشد ، چه به طورمستقیم (آماده سازی ایمونوگلوبولین) چه بعد از متابولیسم (به عنوان مثال ایکودکسترین مورد استفاده در دیالیز صفاقی).
بنابراین ریسک بالا نشان دادن نتایج گلوکز خون بسیار زیاد است و نباید ساده گرفته شود. غالباً موارد منع مصرف بر روی دستگاه اندازه گیری قند خون نوشته شده است ، به عنوان مثال استفاده از دستگاه در صورت دیالیز صفاقی ممنوع است.
چه امکانات و پیشرفت های جدیدی برای کنترل قند خون وجود دارد؟
گزینه های مختلفی برای تسهیل در استفاده از دستگاه های قند خون در دسترس است مانند اتصال به شبکه بی سیم ، حالت سخنگو یا مدل های چند پارامتری. با تحولات جدید ، در حال حاضر تحقیقات بر روی توسعه سیستم های پانکراس مصنوعی در حال انجام است.
مدل های وایرلس : دستگاههای مجهز به این فناوری امکان ارسال داده ها به یک ایستگاه (telemonitoring) را فراهم می کنند. این عملکرد برای مانیتورینگ مداوم ضروری است.
مدل های دارای حالت سخنگو: این نوع سیستم ها در درجه اول برای بیماران دارای اختلالات بینایی طراحی شده اند. استفاده از آنها بسیار آسان بوده و بهداشتی هستند. نیازی به کد گذاری دستی ندارند ، این کار تست را تسهیل و خطاها را حذف می کند. پخش صدای مرحله به مرحله فرآیند به کاربرانی که نابینا هستند یا دچار نقوص بینایی هستند ، اجازه می دهد تا تست را با استقلال کامل انجام دهند. با قرار دادن نوار تست ، دستگاه بطور خودکار روشن می شود.
مدل های چند پارامتری: این دستگاه ها علاوه بر اندازه گیری قند خون ، سایر پارامترها را نیز همزمان اندازه گیری می کنند. ترمومترها می توانند با دماسنج ، کلسترول سنج ، کتوزسنج ، لاکتومتر و غیره ترکیب شوند.
تهیه کیت دیابت سازگار با کاربرد دستگاه مهم است. این کیت معمولاً شامل یک دستگاه لنسینگ ، لانست ، نوار تست و یک کیف حمل است.
پانکراس مصنوعی: درمان آینده برای بیماران دیابتی؟
قدم بعدی برای درمان مبتلایان به دیابت نوع 2 ، تولید پانکراس مصنوعی است. در حال حاضر تحقیقات و آزمایشات بالینی با هدف تولید سیستمی که قادر به نظارت مداوم بر گلوکز خون بوده و میزان انسولین مورد نیاز را با استفاده از تبلت یا تلفن همراه محاسبه کند در حال انجام است. سپس این مقدار انسولین به طور اتوماتیک از پمپ انسولین به خون منتقل می شود.
برای بیماران دیابتی مبتلا به دیابت نوع 1 ، در حال حاضر نوع اولیه پانکراس مصنوعی در بازار وجود دارد. این دستگاه با نام "آیفون انسولین" شناخته می شود. دستگاه به طور اتوماتیک تزریق انسولین را در هر 5 دقیقه بر اساس میزان قند خون تنظیم می کند. یک سنسور ریز دقیقاً زیر پوست قرار میگیرد تا سطح قند خون را کنترل کند. این دستگاه دارای یک باتری قابل شارژ هفت روزه است و از یک الگوریتم یکپارچه برای اندازه گیری مقادیر ماکزیمم قند خون استفاده می کند.